Ezt a receptet főként vendéglátó egységeknek ajánlom, mivel az általunk forgalmazott lasagnetésztalap frissen sokkolt, fagyasztott, 1/1 GN méretű lapokban érkezik önökhöz, 10 kg-os kartonban. Ezzel nagy mértékben megkönnyebbíthetik munkájukat, és rendkívül gyorsan összeállíthatják ezt az ételt.
Hozzávalók 15 adaghoz
A szószhoz:
400 g vöröshagyma
60 g fokhagyma
1,5 kg darált hús (marha és/vagy sertés)
400 g sárgarépa
200 g petrezselyemgyökér
800 g paradicsom
600 g sűrített paradicsom
200 g olívaolaj
só, bors
friss bazsalikom
A besamelhez:
250 g vaj
200 g liszt
1500 ml tej
40 g só
10 g fehér bors
5 g őrölt szerecsendió
A rétegezéshez
4 lap lasagnetészta
1500 g reszelt sajt
A lasagneragu elkészítése:
A zöldségeket apró kockákra vágjuk vagy lereszeljük. A hagymákat olívaolajon megpirítjuk, majd amikor a vöröshagyma már üveges, hozzáadjuk a répákat. Egy pici vizet öntünk alá, majd 10 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a darált húst, megpirítjuk, és rádobjuk a kockázott paradicsomot is. Felöntjük sűrített paradicsommal, fűszerezzük, s addig főzzük, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak.
A besamelmártás elkészítése:
A vajat megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett világosra pirítjuk. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet, majd simára keverjük.
Rétegezés:
Kivajazunk egy 1/1-es GN-t, majd beleteszünk egy réteg lasagnetésztát. Erre tesszük a besamel negyedét, majd a ragu egyharmadát. Megszórjuk a reszelt sajt negyedével, majd jöhet a következő réteg tészta.
Ezt így ismételjük, amíg le nem raktuk a negyedik réteg tésztát.
Az utolsó tésztarétegre ráöntjük a maradék besamelt, bőven megszórjuk sajttal, és 180 fokos sütőben kb. 35 percig sütjük.#