fbpx

A nudli gyúrt tésztaféle, amelyet különböző vastagságú, hosszú csíkokra vágnak. Levesbe betétnek, vagy vízben kifőzve, mint bármelyik tésztát, különféle megoldásokban tálalják. A nudli része a századokon átívelő gasztronómiai kultúrának világszerte.

Fotó: envato elements

Az örök nudli

Henger alakú, burgonyából készített főtt tészta, egy egyszerű burgonyás hengerke. A bajor és sváb területeken régóta készítik eleinte rozslisztből, aztán csak később búzából.

A burgonya 18. századi megjelenése keményítőben gazdag gumójáért lett kedvelt. Peru és Chile hegyvidékén őshonos, az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században Pizarro révén került. Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető. A krumpli szó bajor-osztrák nyelvterületről érkezett a magyar nyelvbe, míg a burgonya szó etimológiai eredete eddig tisztázatlan. Egy azonban biztos, hogy a nudli több évszázada velünk van.

Fotó: Matuszvad

A ma elterjedt változat az Osztrák-Magyar Monarchia idején, zsidó közvetítéssel terjedt el Magyarországon. Burgonyás galuska változatai már a 18. században megjelentek a hazai receptkönyvekben. Neve a német Nudeln (tészta) és a latin nodulus kifejezésekből eredeztethető. 

Fotó: Pixabay

A nudli elkészítése

A burgonyás tésztát jó alaposan homogenizáljuk (összegyúrjuk) majd három – négy centiméteres rudacskákat hengergetünk belőle. Forró vízben kifőzzük. A sváb konyha kultúrában inkább főtt gombócot (Knödel-knédli), metéltet (Nudeln-nudli) galuskát (Nockerln-nokedli) jelentett. Ezekhez a tésztákhoz eredetileg káposztát, babot adtak. Nem volt ritka, hogy salátákhoz, levesekhez használták, de különféle sült húsok mellé is tálalták köretként. A nudli alapvetően egy univerzális étel, kiváló kísérője számos ételnek. Ha a nagyi nudlit főz, ebédre szinte ugyanolyan tésztából készül, mint a szilvás gombóc. Imádjuk, szeretjük és rengeteg féle feltéttel fogyasztjuk.

Fotó: Pixabay

Klasszikus nudli recept

Megfőzzük a krumplit szokásosan, enyhén sós vízben. Leszűrjük és még melegen áttörjük krumplinyomóval. Fontos megvárni míg kihűl. Ez után adjuk hozzá a lisztet és a tojást, sót, némi porcukrot. Alaposan összedolgozzuk, addig gyúrjuk míg könnyen formázható nem lesz az állaga. Ekkor még egy kis liszttel összedolgozzuk, gyúródeszkán sodorjuk, és körülbelül 4-5 centiméteres darabokra aprítjuk. Nem árt kicsit formázni, hogy elvékonyodjon, majd sós forró vízben, kis kanál olajjal néhány perc alatt megfőzzük. A főzés időtartama maximum 2-5 percet vesz igénybe. Miután kivettük, egy nagyobb edénybe helyezzük. Ha egy kis vajjal megkeverjük, nem fog összeragadni. Száraz serpenyőbe zsemlemorzsát szórunk, és megpirítjuk, utána kis porcukorral összekeverjük. Rászórjuk a már kész, vajjal kevert nudlira és átforgatjuk, hogy megtapadjon a felületén.

Fotó: Pixabay

A kész nudli igazi kincs

Ha van kész kifőzött nudlink, már csak körbe kell nézni a háztartásban, hogy étel kerüljön az asztalra. Tökéletes lehet levesbetétnek, vagy már kész leves mellé kiegészítőnek. Hozzátehetjük bármiféle salátához, sokkal laktatóbbá teheti azt. Felhasználhatjuk köretként, különféle húsokhoz, zöldséges fogásokhoz, lehet alapja a rakott ételeknek. Abban az esetben pedig, ha főételként szeretnénk fogyasztani, a variációk tárházában szinte végtelen. Egyszerűen csak porcukorral, lekvárral, mézzel, mákkal, dióval, túróval is fogyaszthatjuk. Kicsit pikánsabban lehet különféle édes, savanyú dresszinget önteni hozzá, sőt ehetjük paradicsomos szósszal, mint az olaszok.

Fotó: Pixabay

A nudli amúgy macerás

Abban mindenki biztos lehet, hogy a nudli elkészítése során felettébb össze fogja maszatolni a konyháját. Amilyen egyszerű az elkészítése, annyira szét is kell pakolni mindent. Ragacsos és időigényes az elkészítése. Az, hogy nagyszüleink simán nekiálltak ellátni vele a családot, nem kímélve időt, energiát csodálatraméltó. Manapság jó, ha egy évben egyszer nekiveselkedünk. De ezzel semmi baj nincsen, mivel már rendelkezésre állnak rendkívül jó minőségű termékek, melyek által kihagyható a maszatolás.

Tags: , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE