Egyre többen fogyasztanak halat hazánkban, ezáltal egyre több fajta válik ismertté. A mindenki által jól ismertek mellett azonban még bőven akadnak kevésbé elterjedtebbek. Utóbbiak közé tartozik a pangasius és a tilápia. Ezzel itthon ritkábban lehet találkozni, pedig érdemes lenne felvenni a kínálatba. Tilápia alatt nem csak egyfajta halra kell gondolnunk, a név több ezer halfajt is magában foglalhat.
Mi is a tilápia?
A tilápia a sugarasúszójú halak osztályába, a sügéralakúak rendjébe tartozik. Eredeti élőhelye Észak- és Közép-Afrika folyói, mocsarai. Nagy számban tenyésztik Izraelben, a Yarkon folyóban és néhány más trópusi területen is. Ebből látható, hogy a tilápia trópusi eredetű faj, amely minimum 16-18 fokos vizet igényel. Magyarországon 1958-tól jelent meg, azóta találkozhatunk vele a Fővárosi Állatkertben, a szarvasi Haltenyésztési Kutató Intézetben és a makádi tógazdaságban is. Európa-szerte tenyésztik ízletes húsa miatt. Érdekesség, hogy a bőrét a kígyóbőrhöz hasonlóan különféle termékek, például táskák készítésére is felhasználják. Régebben asztali alátéteket, terítőket is gyártottak belőle.
A tilápia gazdasági jelentőség
A tilápiák egyik legnagyobb előnye, hogy gyorsan nőnek. Akár fél év elteltével ivaréretté válnak, és évente többször is ívnak. A halak az 1 méter hosszúságot és a 6 kg-os súlyt is elérhetik. A kereskedők és az áruházak kínálatában megtalálhatóak mélyhűtött tilápiák leggyakrabban Ázsiából, Tajvanról érkeznek. Növényevő halként húsa zsírszegény. Végül, de nem utolsó sorban, alig található benne szálka.
Miért fogyasszunk tilápiát?
Valószínű, hogy az itthoni szűkebb kínálat miatt nem esik túl sok szó a tilápia-fogyasztás egészségre gyakorolt hatásairól. Ahogy az összes többi halfajról, erről is elmondható, hogy a természetes körülmények között felnövő egyedeknek jobb és értékesebb a húsa. Fontos az Omega-3 zsírsav tartalma, melynek emberre gyakorolt jótékony hatását már senkinek nem kell bemutatni. A megfelelő mennyiségű jelenléte a szervezetünkben mintegy 20-30 százalékkal tudja csökkenteni a szív- és érrendszeri problémák kialakulását.
Hogyan készítsük el a tilápiát?
A tilápiafilének nagy előnye a sokrétű felhasználhatósága. Készíthetjük sütőben, főzhetjük és párolhatjuk. Kifejezetten alkalmas grillezésre, így a kerti partik sztárétele is lehet. Fagyasztott formában nem kíván sok előkészületet, a lényeg, hogy adjunk időt arra a főzés előtt, hogy szépen lassan engedjen ki. Ezután érdemes hideg vízben átmosni, ha nem főzzük, akkor pedig felitatni róla a vizet. A hús állagának és a kevés szálkának köszönhetően gyorsan elkészíthető, de éppen ezért odafigyeléssel foglalkozzunk vele. Könnyű szerkezete miatt, ha gyorsan sütjük, széteshet és roncsolódhat a hús, ezért óvatosan forgassuk sütés közben.
Mivel magas fehérjetartalommal, de minimális szénhidráttartalommal rendelkezik, kifejezetten ajánlják diétához, fogyókúrához.
Ahogy minden halnak, ennek is kellemes plusz ízt, könnyedséget kölcsönöz, ha némi citrommal meglocsoljuk, a lazachoz hasonlóan pedig rendkívül jól állnak neki a zöldfűszerek. Bors, rozmaring, oregánó, kakukkfű, fokhagyma, gyömbér és zsálya is ajánlható hozzá.#