Ha február, akkor Nutella! Talán nem véletlen, hogy a legzordabb téli hónapot ízesíthetjük meg most jó apropóval azzal az édességgel, amelyhez fogható sikert talán egyetlen vetélytársa se tudott elérni a világban. A Nutella világnapja február 5-én van. Ennek okán egy meghökkentő receptet és sok-sok különlegességet kínálunk a Nutellával kapcsolatban.
A Nutellát a világ egyik legellenállhatatlanabb édességének tartják, ám a világnapja több éven keresztül viszály forrása volt. A World Nutella Day ötlete és levédetése Sarah Rosso amerikai blogger nevéhez fűződik. 2007-ben ünnepelték először, de csak internetes szerveződésként. Ám az édesség gyártója, a Ferrero cég megorrolt ezért, és betiltotta a napot, bár ez utóbbi jogilag kevésbé volt értelmezhető. Később azonban valahogy megbékélt egymással a két fél, és Sarah Rosso 2015-ben átruházta a világnap szabadalmi jogait a Ferrero cégre. Hogy mennyi és mi volt ennek az ára, arról nem szólnak a híradások.
Mi is valójában a Nutella?
Egy olasz édesség, a Pasta Gianduja volt a Nutella őse. Ezt a mogyorós krémet a később híressé vált pékség és cukrászat tulajdonosa, Pietro Ferrero alkotta meg. Mindez a II. világháborút követően történt, amikor hiány volt csokoládé lapanyagából, így az olasz cukrász egy régi recepthez, a gianduja,-hoz folyamodott, melyben a csokoládét mogyorókrémmel helyettesítik. Mindez a mogyorótermesztéséről nevezetes, olasz Piemont régióban történt. Pietro később továbbfejlesztette a masszát, így krémesebb lett és Supercrema-ra keresztelte. A Nutalla születésnapja azonban nem ez volt, hiszen folyamatosan fejlesztették, javították az állagát, mígnem 1963-ra rátaláltak a tökéletes, ma is ismert formájára. E változat kidolgozása már Pietro Ferrero fia, Michele Ferrero nevéhez fűződik. Ő nevezte el Nutellának is. Gyártását 1964-ben kezdték el az albai gyárban.
Azóta a Nutella meghódította az egész világot, csaknem évi 400 ezer tonnát készítenek belőle, és a világ több, mint 160 országában forgalmazzák.
Mi van a Nutellában?
Nutella összetevőinek mindössze a 13%-át teszi ki a mogyoró. Egy 400 grammos üvegben megközelítőleg 50 szem mogyoró van. Felerészben cukorból áll, de tartalmaz még pálmaolajat, sovány tejport, kakaót is.
Így készül a Nutellás Gyros
A húst pácoljuk 5-6 órán keresztül a mogyorókrémben, majd ezt követően kerüljön a grillre, és végül landoljon a pitában a szokásos zöldségek társaságában. Ízesíthetjük még köménymaggal, cayenne borssal és friss citromlével is.
Ja és ne feledjük, a Nutella világnapján feltétlen fogyasszuk is belőle, talán ez is bőséget hoz, mint újév napján a lencse!