Attól, hogy relatív nehéz ételről van szó, egy jó körömpörkölt bármikor helytáll, akár egy családi rendezvényen, vagy egy baráti összejövetelen egyaránt. A lényeg, hogy bográcsban készüljön, és ha lehet, akkor fával tüzeljünk alá. Így lesz tökéletes az ízhatás. Nyáron például készíthetünk mellé egy fantasztikus kovászos uborkát.
Hozzávalók 4 főre:
1,5 kg sertésköröm
0,8 kg sertéscsülök
4 ek olaj vagy sertészsír
1 db hegyes erős paprika
4 fej vöröshagyma
1 db tv-paprika
8 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 dl vörösbor
víz
só, bors
1 tk őrölt kömény
1 ek pirospaprika
2 db babérlevél
A körömpörkölt elkészítése:
A húsokat alaposan mossuk át, az esetleges szőrszálaktól tisztítsuk meg.
Az apróra vágott, sózott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Ezután adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát, és a zúzott fokhagymát. Mikor a lecsós alap megpuhult, mehet az őrölt paprika és a kömény, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Így már kész is van a tökéletes pörköltalapunk. Tegyük bele a megfelelő méretűre vágott sertéskörmöket és a kockára vágott hátsó csülköt. Ezután addig főzzük, ameddig tökéletesen meg nem puhul. Ha szükséges, közben pótoljuk az elpárolgott vizet.
Tálalhatjuk főtt krumplival, vagy bele is főzhetjük a csülök zsíros levébe. Ha így döntünk, a majdnem kész húshoz adjuk a félbevágott burgonyát, a vizét pedig pótoljuk.#