Nem véletlenül van az a közmondás, hogy „mindenki a maga szerencséjének a pogácsa.” Persze ez egy átirat, de eléggé tükrözi a valóságot. A pogácsa az az étel, ami minden esemény elengedhetetlen része, és az életünket végigkíséri.
Honnan ered a pogácsa?
A pogácsa egy kisebb, kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is. A Kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha jellegzetes étele. Elterjedt változatai a burgonyás, vajas, tepertős, juhtúrós és káposztás pogácsa. Hasonló néven vált ismertté több régióban: szlovák pagáč, osztrák, német pogatsche, szlovén, horvát pogača, szerb погача, Törökországban pedig poğaça.
Eredetileg a latin focus (tűz) szó képzett alakjából alakult ki a kifejezés, mivel a focacea-ból – ami sült tésztát jelent – került hozzánk olasz nyelvi közvetítéssel. Mind a mai napig létezik Olaszországban egy lapos kenyérféle, melynek neve focaccia (ejtsd: fokáccsa), a franciáknál a fougasse, a spanyoloknál pedig a hogaza. A pogácsa kifejezés hazánkba a délszláv nyelvekből eredő pogačaból jött létre, jelentése lepény.
Pogácsa régi magyar receptekben
Simai Kristóf piarista szerzetes 1795 és 1799 között Selmecbányán hozott létre egy szakácskönyvet, melyben többek között számos pogácsarecept is megtalálható. Már akkor szerepelt benne – a klasszikus megoldáson kívül – a mai vajas, fűszeres, ízes, azaz töltött pogácsa is, amit kezdetben kemencében sütöttek.
Nem véletlen, hogy a népmesékben is említik. Mindenki hallott már a „hamuban sült” pogácsáról, amit a szegény legény a batyujában hord, mikor elindul vándorútra. Ennek oka, hogy egyszerű népi étel. A köznép előszeretettel fogyasztotta, és a vidéki emberek könnyedén hordhatták magukkal mindennapi eledelként. A hamuban sült verzió igazából egy kenyérnagyságú péksüteményt jelentett, amit parázson sütöttek ki.
A hamuban sütésnek mitikus jelentősége is volt, szimbolizálta az anyatermészetet, az élet örök körforgását. Ezért sok esetben valóban hamut kevertek a sütnivaló tésztába. Úgy tartották, aki ezzel indul útnak, azt szerencse fogja kísérni. A régmúltban a kezdetleges aratások után is sütötték, de akkor csakis a varázslók, táltosok tehették meg, akik persze mindenféle bódító gyógyfüvet is belekevertek a tésztába. Ezáltal a szertartások fontos eleme volt, amivel erőt, kitartást adományozott azoknak, akiket megkínáltak belőle.
A pogácsa illata – múltidézés
Ki ne emlékezne arra, mikor a nagyszüleinél töltötte a nyarat, és a nagyi folyamatosan sürgött-forgott. Hol édes, hol sós finomságok illata járta át a konyhát, melyek beleitták magukat az élmények közé. A gyerekek hancúrozását a nagypapa morgása és történetei törték meg. A sütőben készülő roppanós, foszlós pogácsa illata a mai napig emlékeket idéz fel bennünk. Része a fiatalságunknak, a múltnak, de a mindennapjainknak is, hiszen a pogácsa velünk együtt cseperedett fel. Családi esemény, ünnepnap, esküvő, vagy csak egy átlagos vasárnap? Mindegyikhez köthetünk pogácsát.
Rengetegféleképpen készítjük
A pogácsa egy igazi időutazás. Csalogatóan hozza magával a múlt és a jelen élményeit, és manapság már rengeteg fajtáját kóstolhatjuk. Az elkészítés módjai is változtak, lehet például leveles, kelesztett, vagy csak úgy klasszikusan gyúrt és kevert. Az ízesítésében már nem csak a hagyományos sajtost, tejfölöst, túróst, joghurtost, vagy a töpörtyűst találhatjuk meg. Káposztás, vajas, hájas, magos, burgonyás, hagymás, zöldfűszeres, pizzás, pörköltes variációkban is fogyaszthatjuk. Nem újdonság a brokkolis, chilis, a halas és a szarvasgombás változat sem.
Új kategóriák
Külön kategóriába tartoznak a serpenyőben, olajban sült pogácsák, és a gyorséttermek, pékségek által kínált változatok. Találkozhatunk velük vendéglátóhelyeken a szupermarketekben, amik az új technológiáknak köszönhetően friss, omlós és gyorsan elkészíthető megoldást kínálnak a fogyasztók számára. A MATUSZ-Vad kínálatából sem hiányozhat, hiszen akár a vendéglátást, akár az otthoni konyhát nézzük, egy olyan alapvető termék, amit bármikor előkaphatunk a hűtőből, és a vendégek megelégedésére feltálalhatunk. Nagyszerű reggeli, sör- vagy borkorcsolya. Töltött formában salátával pedig akár egy kiadós vacsorának is megfelel. #