Ha úgy érzitek, már kimaxoltátok a bográcsos pörkölteket a haverokkal, próbáljátok ki, hogy készül benne az igazi chilis bab!
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg darált marhahús
- 20 dkg vöröshagyma
- 5 dkg fokhagyma
- 2 db chilipaprika (jalapeno vagy chipotle)
- 1-1 zöld és piros kaliforniai paprika
- 45 dkg vörösbabkonzerv
- 25 dkg kukoricakonzerv
- 60 dkg paradicsom
- 15 dkg só
- 1,5 dl olívaolaj
- Frissen őrölt fekete bors
- 4 g oregánó
- 2 g őrölt fahéj
- 4 g őrölt római kömény
- 4 g fűszerpaprika
- 2 g Cayenne-bors
- 4 db babérlevél
A chilis bab elkészítése
A hagymát, a fokhagymát és a chilit apróra vágjuk. A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a római köményt és a chilit. Pár perc után mehet bele az apróra vágott kaliforniai paprika, majd a darált hús. Az egészet legalább 5 percig pirítjuk, amíg a hús egyenletes barna színű nem lesz. Hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk és ízesítjük a fűszereinkkel. Alacsony lángon, fedő alatt pároljuk másfél órát, vagy amíg jó sűrű nem lesz. Ha ez megvan, beletesszük a leszűrt, átmosott babot és a kukoricát. Ezekkel együtt főzzük tovább még körülbelül 15 percet. Kóstoljuk, és ha kell, ízlés szerint finoman hangoljuk.
Jó sok ropogós héjú kenyérrel, esetleg tortillával tálaljuk!#