A házi sushi hallatán sokan megijedhetnek, de aggodalomra semmi ok! A nigiri az egyik legkönnyebben elkészíthető sushi. A legjobb, ha egy kis kézműves játéknak fogjátok fel, aminek egészen véletlenül vacsi lesz a vége.
Hozzávalók:
- 200 g sushi rizs
- 0,5 dl rizsecet
- 25 g kristálycukor
- 2 tk só
- 1-1 csomag sushi topping (lazac, tintahal, garnéla)
- 1 tubus wasabi
- 1 üveg sushi gyömbér
- ízlés szerint szójaszósz
A nigiri sushi elkészítése:
- A „legbonyolultabb” része a sushi rizs elkészítése. A rizsecetet a cukorral és sóval tegyük fel főni addig, míg jól összeolvadnak az alkotók. Ezt tegyük is félre hűlni.
- Most jön a melósabb része, ami nagyobb türelmet, odafigyelést igényel, de higgyetek nekem, megfogja érni! A sushi rizst egy tálba tesszük és hideg folyó víz mellett alaposan átmossuk. A lényeg, hogy mikor felöntjük a rizst hideg vízzel, kezünkkel óvatos mozdulatokkal forgassuk át a tálban a rizst. Ettől zavaros lesz a víz, de ne ijedjünk meg tőle, ezt le is fogjuk önteni.
- Ezt addig ismételjük, míg a rizsnek tiszta vize nem lesz, majd szűrjük le. 1 rész rizshez 2 rész vizet fogunk használni, csak úgy, mint hagyományosan.
- Tegyük a lábasba a megmosott rizst, és öntsük fel a kétszeres mennyiségű vízzel. Addig kell főznünk, amíg elfő róla a víz, ez nagyjából 15 perc.
- Fele rizsecet-redukciónkat öntsük rá, majd egy szigorúan szélesebb fakanállal óvatos mozdulatokkal keverjük át, majd fedjük le és hagyjuk pihenni 15 percig.
- Ezután öntsük rá a maradék rizsecet-redukciót, keverjük át, és ismételten hagyjuk minimum negyed órát pihenni, még jobb, ha hagyjuk magától kihűlni.
Formázás:
- A nigirik összerakása innen már nem is lehetne egyszerűbb. Enyhén vizezzük be a kezeinket, tényleg enyhén, épp csak annyira, hogy a rizs ne ragadjon a kezünkhöz, majd ezzel az enyhén vizes kézzel tegyünk egy kisebb mennyiségű rizst a tenyerünkbe.
- Formázzunk kisebb hengereket, kb. gyűrűsujjnagyságúakat.
- Ha megvagyunk a formázással, tegyük őket a munkapultra. Az előre leszeletelt toppingokból egyet tegyünk a bal tenyerünkbe, majd helyezzük rá a kis rizshajónkat, fordítsuk meg, a jobb kezünkkel szépen simítsuk rá, és kész is a nigiri sushi.
- Tálaláskor sushi gyömbérrel, wasabival és szójaszósszal kínáljuk.
Jó étvágyat!