Az ősszel együtt beköszöntött a hideg is, így jobb az otthon melegében bekuckózni de szerencsére ott is lehet fesztiválhangulatot teremteni. Nem csak családtagok és barátok fogják élvezni ezt a sörös csirke receptet, hanem még a csirke is!
Hozzávalók 4 főre:
- 1 db egész, grillezni való csirkemell
 - 20 dkg vaj
 - 1 db citrom
 - 4-5 szál rozmaring
 - 1 marék kakukkfű
 - Só, bors ízlés szerint
 - Sültcsirke fűszerkeverék
 - Olívaolaj
 - 5dl+5dl sör (világos, búza, barna ki, mit szeret)
 - 38 dkg cheddar sajt
 - 8 dkg krémsajt
 - 1,5 ek finomliszt
 - 8 gerezd fokhagyma
 - Mccain héjas fűszeres gerezd
 
A sörös csirke elkészítése:
- A csirkét kívül-belül alaposan dörzsöljük be sóval, borssal és a fűszerkeverékkel, majd egy pár órán keresztül pihentessük a hűtőben. Addig társasozhatunk, teázhatunk vagy ne adj’ isten koccintsunk egy pofa sörrel a haverokkal.
 - Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra és helyezzük a csirkét mellel felfelé egy kiolajozott tepsire. Dörzsöljük be olívaolajjal, majd tegyük rá a vajszeleteket. A csirkét töltsük meg a félbevágott citrommal, 6 gerezd fokhagymával és a fűszernövényekkel. Öntsünk alá sört és süssük 45 percig.
 - 20-30 perc elteltével ellenőrizzük és locsoljuk meg ismét sörrel, kanalazzuk rá a körülötte burjánzó vajas levet és süssük tovább.
 
A sajtmártás elkészítése:
- A mártáshoz forraljunk fel 2,5dl sört.
 - Reszeljük le a cheddar sajtot és keverjük össze a liszttel. Adjuk a sörhöz a krémsajtot, valamint a lisztes reszelt sajtot, 2 gerezd reszelt fokhagymát, majd sóval, borssal fűszerezzük.
 - Folyamatos kavargatás mellett addig főzzük, míg a sajtok el nem olvadnak és krémes állaga nem lesz.
 - A tetejére dobjunk hideg vajkockákat és tálalásig hagyjuk így állni. Ez megakadályozza, hogy a mártásunk bebőrösödjön, ez az úgy nevezett montírozás.
 - A csirkét 45 perc lejárta után további 35-45 percig süssük, közben folyamatosan zuhanyozzuk sörrel és locsoljuk a vajas közeggel. Ettől szép aranybarna lesz a csirke bőre és nem utolsó sorban szuper ropogós.
 - Tálalás előtt pár perccel bő zsiradékban kisütjük a fűszeres-héjas burgonyagerezdeket. A kész egészben sült csirkét egy nagy tál közepére helyezzük, köré halmozzuk a burgonyát, locsoljuk rá a csirke sült levét. A sajtmártást kínáljuk hozzá külön és máris Oktoberfestet varázsoltunk az asztalunkra!
 
Jó étvágyat!



















