Az étlapoknak ma már tartalmazniuk kell olyan fogásokat is, amit az egészséges életmód követői is szívesen választanak. Nehezítő körülmény, hogy ezeknek is változatosnak kell lenniük. Ehhez jó kis ötlet például a pulykazúza.
A pulyka népszerűsége talán hullámzóbb, mint bármi más húsfajtáé. Volt egy időszak, amikor az egekig magasztalták és mindenki pulykamellet töltött, párolt vagy esetleg darált, a marha és a sertéshús helyett is. Aztán egyszer csak unalmassá, túl intenzívvé vált az íze és kicsit parkolópályára került. Mindettől függetlenül a pulykahús továbbra is magas fehérjetartalmat tudhat magáénak, ezzel szemben alacsony kalóriatartalmat, könnyű emészthetőséget és ráadásul egészen jó árat is. A pulyka zúzája sem kivétel ezalól, ráadásul könnyen elérhető alapanyag, jó áron és nagy mennyiségben is, ami a fagyasztóban is megtartja jól ismert állagát és formáját.
A pulykának nem csak a melle ehető
Jobbára mindenki a pulyka mellhúsával kezdi az ismerkedést, ha már pulykáról van szó, hiszen ennek a résznek van a leginkább semleges illata, íze sütés után. Bárhogy variálható, akár egy kis liszten pirítva, natúran sütve, barackkompóttal, vagy cordon bleu-ként sok sajttal, sonkával töltve. A lényeg, hogy egyszerű legyen vele dolgozni, hamar elkészüljön és ne legyen kirívó. Kedvelt fogások belőle leginkább a savanyított levesek és a raguk.
Meglepetés a vendégnek
A pulyka azonban óriási állat, aminek a zúzája sem elhanyagolható alapanyag lehet egy-egy jó kis ételhez. A belsőségek mindig megosztóak, de aki tudja, hogy milyen sok vitamint tartalmaz, milyen tartalmas és tápláló húsforrásunk, az kifejezetten keresi az effajta ételkölteményeket.
Legutóbb a Mátrában jártunk, ráadásul Gyöngyösön egy igen hangulatos bisztróban, ahol a street foodtól kezdve a nagy klasszikusokig minden volt az étlapon. Viszont kizárólag szezonális köretekkel, 8-10 főétellel, aminek más-más elemei voltak. Így kerülhetett sor, a lecsós pulykazúzára is, amit bulgurral kínáltak. Nem is bírtam ki, hogy ne kóstoljam meg, így ezt rendeltem. A zúza szuvidálva volt, omlós, szinte krémes, a köretekkel pedig tökéletes fogást alkotott a tányéron. Nem csalódtam, és azóta már kóstoltam több ételüket is. Ilyen volt a tárkonyos, zöldséges zúzaleves, a babos pörkölt, szintén zúzával vagy a darált zúzaraguval töltött tésztabatyuk vargányaszósszal. Nem is gondolnánk milyen egyszerűen dobhatjuk fel az őszi ételeket, ráadásul tápláló és egészséges élelmiszerekkel.
Tudtad? A pulyka zúzát, sütés előtt, érdemes előfőzni, ami legalább 1.5 órát igényel. A legjobb azonban, ha sok zöldséggel, fűszerekkel, levesként főzzük meg 6-7 órán keresztül. Ekkor lesz igazán omlós és vajpuha, a megmaradt leves pedig tökéletes alapja bárminek.