Nem tudok elképzelni ennél egyszerűbb bogrács ételt. Imádják a kicsik is és a nagyok is, tökéletes választás egy nagy családi, baráti bográcsozáshoz. Egy kis plusszal pedig még jobbá varázsolhatjuk!
Hozzávalók 8 főre:
- 2 kg burgonya
- 1 kg vöröshagyma
- Fél fej fokhagyma
- 50 dkg tv paprika
- 4 db paradicsom
- 30 dkg füstölt szalonna
- 1kg juhbeles virsli
- Só, bors ízlés szerint
- Piros fűszerpaprika
- Őrölt kömény
- Tejföl a tálaláshoz
A paprikás krumpli elkészítése:
- A burgonyákat pucoljuk meg, alaposan mossuk át, vágjuk fel cikkekre és egy tálba öntsük fel annyi hideg vízzel, míg el nem lepi, hogy ne barnuljanak be.
- A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, a szalonnát pedig 4, kisujjnyi vastag szeletre.
- A maradék szalonnát mehet tetszőlegesen kockára vagy csíkra, a virsliket pedig tetszőlegesen karikázzuk fel.
- A bográcsban előszőr pirítsuk le a szalonna zsírját, majd adjuk hozzá a hagymákat és pirítsuk tovább. Később mehet hozzá a kockára vágott paprika, majd a kockázott paradicsomot, és ezzel el is készült a tökéletes pörkölt alap.
- Nagyjából 20 percig szakaszosan pirítjuk az alapot, míg jól szét nem fő benne a paprika és paradicsom. Ezután húzzuk félre a tűzről, szórjunk rá a köményt, a piros paprikát és a borsot. Így nem fognak oda égni a fűszereink, mert a zsiradékban klasszul oldódnak az ízek, a fűszerpaprikától pedig szép piros lesz.
- Amíg így pihen az alap, egy tárcsát dobjunk fel a bogrács helyére és jól hevítsük fel. Erre rakjuk a szeletelt szalonnákat és kezdjük el zsírjára pirítani. Nagyon jó csemege lesz belőle a végére.
- A virslikarikákat a szalonna zsírján süssük szép aranybarnára. Ettől a paprikás krumpli fog kapni egy plusz füstös ízt.
- Miután ezzel is megvagyunk, helyezzük vissza a pörkölt alapot és már mehet is bele a burgonya. Öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi és lefedve főzzük tovább addig, míg a burgonya meg nem puhul.
- Közben sózzuk, borsozzuk. Mikor már háromnegyed puha a burgonya, tegyük hozzá az előre lepirított virslikarikákat és főzzük tovább.
- Mielőtt levesszük a tűzről, kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsük, fűszerezzük.
- Tálaláskor friss kenyérrel és savanyúsággal kínáljuk, a tetejére pedig mehet egy nagy kanál tejföl!
Jó étvágyat!