Nem tudok elképzelni ennél egyszerűbb bogrács ételt. Imádják a kicsik is és a nagyok is, tökéletes választás egy nagy családi, baráti bográcsozáshoz. Egy kis plusszal pedig még jobbá varázsolhatjuk!
Hozzávalók 8 főre:
- 2 kg burgonya
 - 1 kg vöröshagyma
 - Fél fej fokhagyma
 - 50 dkg tv paprika
 - 4 db paradicsom
 - 30 dkg füstölt szalonna
 - 1kg juhbeles virsli
 - Só, bors ízlés szerint
 - Piros fűszerpaprika
 - Őrölt kömény
 - Tejföl a tálaláshoz
 
A paprikás krumpli elkészítése:
- A burgonyákat pucoljuk meg, alaposan mossuk át, vágjuk fel cikkekre és egy tálba öntsük fel annyi hideg vízzel, míg el nem lepi, hogy ne barnuljanak be.
 - A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, a szalonnát pedig 4, kisujjnyi vastag szeletre.
 - A maradék szalonnát mehet tetszőlegesen kockára vagy csíkra, a virsliket pedig tetszőlegesen karikázzuk fel.
 - A bográcsban előszőr pirítsuk le a szalonna zsírját, majd adjuk hozzá a hagymákat és pirítsuk tovább. Később mehet hozzá a kockára vágott paprika, majd a kockázott paradicsomot, és ezzel el is készült a tökéletes pörkölt alap.
 - Nagyjából 20 percig szakaszosan pirítjuk az alapot, míg jól szét nem fő benne a paprika és paradicsom. Ezután húzzuk félre a tűzről, szórjunk rá a köményt, a piros paprikát és a borsot. Így nem fognak oda égni a fűszereink, mert a zsiradékban klasszul oldódnak az ízek, a fűszerpaprikától pedig szép piros lesz.
 - Amíg így pihen az alap, egy tárcsát dobjunk fel a bogrács helyére és jól hevítsük fel. Erre rakjuk a szeletelt szalonnákat és kezdjük el zsírjára pirítani. Nagyon jó csemege lesz belőle a végére.
 - A virslikarikákat a szalonna zsírján süssük szép aranybarnára. Ettől a paprikás krumpli fog kapni egy plusz füstös ízt.
 - Miután ezzel is megvagyunk, helyezzük vissza a pörkölt alapot és már mehet is bele a burgonya. Öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi és lefedve főzzük tovább addig, míg a burgonya meg nem puhul.
 - Közben sózzuk, borsozzuk. Mikor már háromnegyed puha a burgonya, tegyük hozzá az előre lepirított virslikarikákat és főzzük tovább.
 - Mielőtt levesszük a tűzről, kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsük, fűszerezzük.
 - Tálaláskor friss kenyérrel és savanyúsággal kínáljuk, a tetejére pedig mehet egy nagy kanál tejföl!
 
Jó étvágyat!



















