Egy korrekt csülökpörkölt gondolata szerintünk azonnal beindítja a nyálelválasztást, így nem maradhattok recept nélkül! Tisztítsátok le a bográcsot hétvégére, hívjátok át a barátaitokat, mert ennek kelleni fog egy kis idő, de addig szerencsére megválthatjátok a világot.
Hozzávalók 8 főre:
- 3 db darabolt sertésköröm
- 1,5kg csont nélküli sertéscsülök
- 25 dkg füstölt szalonna
- 6 fej vöröshagyma
- 5 db tv paprika
- 4 db paradicsom
- fél fej fokhagyma
- piros fűszerpaprika
- őrölt fűszerkömény
- őrölt feketebors
- só
- 2-3 dl világos sör
- 50 dkg burgonyagolyó
A csülökpörkölt elkészítése:
- A kockára vágott szalonnát, bőrével együtt dobjuk a bográcsba és pirítsuk zsírjára.
- Adjuk hozzá a félfőre vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát.
- Ezután rakjuk bele a kockázott paprikát, paradicsomot és pirítsuk tovább.
- Mehetnek az előre darabolt körmök, pirítsuk velük még tovább, majd öntsük fel a sörrel és ezzel kezdjük el főzni.
- A körömnek 1,5-2 óra szükséges, míg kifő belőle a kollagén, amitől igazán krémes és sűrű lesz a pörkölt szaftja. Ez idő alatt azért időnként rázogassuk, kevergessük és ha szükséges, öntsünk alá vizet, hogy ne égjen le.
- Amíg rotyog az alap, a filézett csülköt vágjuk kb. 3×3 cm-es kockákra.
- Amint a körmök megpuhultak, rakhatjuk hozzá a kockázott csülökhúst, majd sózzuk, borsozzuk és ízesítsük fűszerköménnyel.
- Mikor a hús kiadta a levét, és a zsír is kiült a felszínére, szórjuk rá a fűszerpaprikát. Fontos, hogy még ne keverjük el, hagyjuk, hogy kioldódjon az íze és színe. Ezt főzés során még 2-3 alkalommal megismételhetjük. Szerintem, ha fokozatosan adjuk hozzá, ahelyett, hogy egyszerre tennénk, tökéletesen vöröses és ízletes pörköltet kapunk.
- A pörköltet addig főzzük, míg a csülök szaftos és omlós nem lesz, a pörkölszaft pedig krémes.
- Tálalás előtt a kész burgonyagolyókat csak mossuk át, és egy serpenyőben szalonna zsíron pirítsuk meg. Kínáljuk friss kenyérrel, savanyúsággal.
Jó étvágyat!