Honnan tudjuk, hogy jó-e a hús? A legjobb természetesen, ha olyan helyről vásároljuk, amelyben megbízunk, amely már bizonyított. Azonban érdemes megtanulni néhány alapvető dolgot.
1. Szín
A hús színe az alapanyag fajtájától és az állat életkorától is függ. A fiatalabb állatok húsa általában világosabb, mint az idősebbeké. A friss marhahús sötétvörös, enyhén márványozott. A bárány világospiros, szintén márványmintás. A disznóhús rózsaszínesen fénylik, a szarvashúst pedig könnyű megkülönböztetni a többitől, mert szinte barna. A szárnyasok húsának színe pedig nagymértékben függ az állat táplálékától, ha például kukoricán élt az illető, akkor sárgás színezetet kap.
2. A felület
A hús felületének hibátlannak kell lennie, szép simának. Ha szárnyasról beszélünk és van lehetőségünk megnyomkodni, tüstént kezdjünk gyanakodni, ha a nyomás helyén nem simul vissza, miután elvettük onnan az ujjunkat.
3. Márványozottság
A hajszálvékony zsírerekkel márványozott hús mindig ízletesebb, omlósabb, mint a teljesen sovány, mert a zsírban sok olyan ízanyag tárolódik, amely csak főzéskor vagy sütéskor jön elő.
4. A húslé
Vásárláskor mindig érdemes megnézni a vágott felületet. Semmiképp sem nyerő, ha a hús a saját levében ázik, akár előrecsomagoltról, akár pultból kaphatóról beszélünk.
5. Az illat
A friss, jó minőségű húsnak vagy nincs, vagy nagyon enyhe az illata. Bármi mást tapasztalunk, édes illatot vagy kellemetlen szagot, mindenképp gyanakodjunk.
6. A csomagolás
Nagyon fontos, hogy csak sértetlen csomagolású árut vásároljunk, vagy csak azt vegyük át. A vákuumcsomagolt húsok pedig legyenek szinte szárazak. Ha apró csöppeket látunk odabenn, ez azt jelentheti, hogy a hús meglevesedett, aztán megfagyott, a jégkristályok roncsolták a rostszerkezetet és így a minősége már nem kifogástalan.
7. Tárolás, hűtés
Főleg nyáron, de amúgy is nagyon fontos odafigyelnünk, hogy milyen hűtési körülmények közül érkezik hozzánk a hús. Amint kézhez kapjuk, minél gyorsabban tegyük a hűtőbe. Mindenképp 7 Celsius foknál hűvösebb hely kell neki, a legjobban 2-4 Celsius fok között érzi magát. Ha csak később szeretnénk felhasználni, betehetjük a fagyasztóba is, de azért minél hamarabb fogyasszuk el.
A jó minőségű hús értékes, ennélfogva természetesen az ára is magasabb, azonban nem érdemes rosszat vásárolni, mert a silány húsnak nem csak az élvezeti értéke kisebb, de komoly betegségeket is beszerezhetünk ilyen módon. Inkább vegyünk kicsit kevesebbet, jobban átgondolva, mint rosszat. Hosszú távon ez a jó befektetés.
(forrás: fairfood4you.com)