Minden bizonnyal ez a világ legegyszerűbb és legszebb brie fondue receptje, ami ezúttal otthon is könnyedén elkészíthető. Ha a Président egykilós kiszerelését használjátok az egész társaság hálás lesz, de éttermek számára is tökéletes választás!
Hozzávalók 6-8 főre
A sajthoz:
- 1 kg brie sajtkorong
- 50 g méz
- 3 db Santa Ines bagett
- 50 g dió
- 50 g kesudió
A vörösboros áfonyaszószhoz:
- 50 dkg mirelit áfonya
- 2,5 dl száraz vörösbor
- csipet só
- 10 dkg barna cukor
- 1 mk keményítő
A brie fondue elkészítése:
A brie sajtot helyezzük egy sütőpapírral bélelt tortaformába. A tetejét irdaljuk be kockázva a szélétől 1,5-2 centire. Locsoljuk meg mézzel, szórjuk meg aprított dióval és a kesudióval. 190 °C-os ra előmelegített sütőbe 20 percig süssük.
Az áfonyaszósz elkészítése:
- A barna cukrot egy edényben karamellizáljuk, majd tegyük hozzá a vörösáfonyát. Miután engedett egy kevés levet, öntsük fel a vörösborral, adjunk hozzá egy csipet sót és redukáljuk vissza addig, míg a karamell el nem olvad. A végén sűrítsük be a keményítővel.
- A bagetteket 180 °C-on süssük 5-10 percig, majd hagyjuk kihűlni. Ezt követően szeleteljük fel és olívaolajjal meglocsolva pirítsuk le serpenyőben.
- Tálaláskor a bagettel tunkoljuk a brie fonduet, locsoljunk a falatokra keveset az házi lekvárból és kortyoljunk mellé közepesen testes, száraz vörösbort.
Jó étvágyat!