A bor és a sajt házassága kétségkívül az égben köttetett, kettejük párosa igen sok embernek szerez örömet. De ahhoz, hogy az élmény a lehető legjobb legyen, nem árt betartani néhány alapszabályt.
1. Ha bizonytalanok vagyunk, a fehérbor mindig jó megoldás
Amíg nem leszünk vérbeli szakik bor és sajt terén, érdemes fehérborral próbálkozni. Ennek a nedűnek legtöbbször ananász-, alma- szőlő- és/vagy körteíze van, és ezek a gyümölcsök mind-mind nagyon finomak sajttal is.
2. Törekedjünk az egyensúlyra
Ha boros-sajtos estét tervezünk, a kettejük közötti egyensúly a legfontosabb faktor, értem ezalatt azt, hogy az est szereplőinek kiválasztásánál vegyük figyelembe a bor savasságát és a sajt krémességét is. Ez rendkívül fontos, ha a tökéletes ízharmóniára törekszünk.
Ha például egy Pinot Noir mellé szeretnénk lágy sajtot adni, mindenképp egy édeskésebb fajtát válasszunk. Cabernet Sauvignonhoz pedig egy közepesen savas ízhatású száraz, füstösebb sajt passzol. A testes vörösborhoz, például a Sirazhoz juhsajt illik, a gyümölcsös, friss vörösek mellé alpesi stílusú sajtot adjunk, amilye például a Comte is.
Nem szabad elfelejteni, hogy az ételpárosításoknál mindig közepesen savas hatásra törekszünk. A legtöbb vörösbornak nagy a savtartalma, ezért ezek mellé zsírosabb, nehezebb ételek illenek.
3. Mindent a megfelelő hőmérsékleten
A bor és a sajt is akkor igazán jó, ha megfelelő hőmérsékleten fogyasztjuk. Ellenkező esetben az ízeknek csupán a töredékét fogjuk érezni az ételt-italt megalkotók legjobb szándéka ellenére is.
A sajt szobahőmérsékleten puha, ha hidegebb, akkor merevebb lesz és nem adja ki sem az ízét, sem az illatát. Ugyanez vonatkozik a vörös- és a fehérborra is, tehát se túl hidegek, se túl melegek ne legyenek a tálaláskor.
4. Ugyanonnan a legjobb
A tökéletes sajt-bor párosítást akkor érjük el a legkönnyebben, ha ugyanabból a régióból választjuk őket, mert akkor a természet adta harmóniában vannak egymással. Ez egy viszonylag jól követhető szabály, és tuti nem lövünk vele mellé.
(forrás: chefspencil.com)