Egy igazán gyors és fantasztikusan könnyed olasz receptet keres? Ez a polippal készült csoda pont ilyen, ráadásul most gluténmentes tésztával készítettük!
Hozzávalók
- 80 dkg gluténmentes tagliatelle
- 4 db vákuumban párolt polipkar
- Olívaolaj
- 50 g friss petrezselyem
- 1 szál friss rozmaring
- Fél db lime
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 db friss chili
- 12 szem koktélparadicsom
- 1 dl száraz fehérbor
- Bottarga (ízlés szerint)
- Só, bors ízlés szerint
- 40 g vaj
A polip elkészítése
Serpenyőben kezdjük el hevíteni az olívaolajat, majd tegyünk bele 5 db vékony szeletekre vágott fokhagymát és chilit. Pirítsuk addig, míg aranybarna nem lesz, majd adjuk hozzá a felezett koktélparadicsomot és 30 g finomra vágott petrezselymet. Csuklómozdulattal forgassuk össze, sózzuk borsozzuk, majd öntsük nyakon a fehérborral és redukáljuk vissza.
A polipkarokat még vákuum zacskóban temperáljuk melegvízben nagyjából 6 percig, majd forró serpenyőben, vaj és olaj keverékén kezdjük körbe grillezni. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Adjunk hozzá egy tört fokhagymát, a rozmaringot, majd az aromatizált vajjal kezdjük el locsolgatni. Oldalanként 2-2 percig süssük, a végén pedig nyomjuk rá a fél lime levét.
Közben a tésztát forró, sós, olívaolajos vízben főzzük készre 3 perc alatt. (Figyelem, a főzővíz még kelleni fog!)
Adjuk hozzá a fokhagymás-chilis-petrezselymes alapunkhoz 0,5 dl forró főzővizet, majd további 1 percig forraljuk össze. Ha ezzel megvagyunk, adjunk kockázott hideg vajat a tésztához és pörgessük össze. Fontos, hogy itt már ne főzzük és ne is érje nagyobb hőhatás a vajat. A cél, az hogy krémesítsük az alapot.
Tálaláskor, reszeljünk rá ízlés szerint bottargát, ettől egy karakteres és mediterrán ízvilágot kapunk. Szórjunk rá finomra vágott petrezselyem zöldet. A polipkarokat kedvünk szerint vághatjuk kisebb-nagyobb darabokra, de hagyhatjuk akár egészben is a tészta tetején.
Jó étvágyat!