fbpx

Lassan eljön az ideje, hogy elővegyük a kedvenc meleg, őszi receptjeinket, és felkészüljünk erre a színes évszakra. Bár valószínűleg van néhány hagyományos kedvenced, mindig érdemes bővíted a repertoárod. Kövesd a legújabb trendeket a szezonban, fedezd fel a legvonzóbb őszi ételeket, amelyek népszerűsége egyre csak nő, ahogy a napok egyre hűvösebbé válnak!

A tökök időszaka

Mit ér az ősz tök nélkül? Ha az őszi étel- és italtrendekről beszélünk, akkor a sütőtök megkerülhetetlen. Természetesen ez a zöldség idén ősszel is ugyanolyan népszerű, mint korábban, de új megoldásokat is felfedezhetsz arra, hogyan illesztheted be a menüdbe. A sütőtök egyedi íze teljessé teszi az őszi szezont: legyen szó ebédről, vacsoráról vagy desszertről, a legkülönbözőbb fogásokban találhatod meg a helyét. Készíts tökös, fekete babos, marhahúsos chilit, tökös-mascarponés pennét, tökös sajttortát, gofrit vagy muffint! Ne hagyd ki az évszak egyik nagy kedvencét, a sütőtök krémlevest se!

Minden, ami alma

Az ősz másik ikonikus íze az almáé, aminek szintén ekkor van a legfőbb szezonja. Használd ki a frissen betakarított almák roppanósságát, a különböző fajták változatosságát, és készíts belőlük köretet, egytálételt, desszertet! A sertéskarajhoz remekül illik a sült alma, ahogyan a fűszeres almatorta is boldog gyerekkori emlékeket idéz fel a legtöbbünkben. Az almából sós sütemény is készülhet: az almás-sajtos-burgonyás pite igazi különlegesség. Bár ritkább választás, az almából kiváló dzsem készíthető, amit aztán pirítósra kenve vagy süteményekben élvezhetnek a vendégek.

Fotó: Aviko Food Service

Változatos tálak

A közös falatozás öröméről a nyár végével sem kell lemondani! Egy változatosan összeállított tálon mindenki megtalálja a tökéletes előételt vagy az általa kedvelt falatkákat. A charcuterie tálak (felvágottakból, sajtokból, gyümölcsökből összeállított tálak) pedig idén népszerűbbek lesznek, mint valaha.

Egy ilyen tál elkészítése meglehetősen egyszerű, és mindenkit boldoggá tesz. A charcuterie tálak készítésekor bátran kísérletezhetsz a kedvenc sajtjaiddal, felvágottjaiddal, pékáruiddal, aszalt és nyers gyümölcsökkel, magvakkal és még sok mással! Használd az Aviko sajtos étvágyfalatkáit, készíts melléjük mártogatóst, és máris egy gazdag, egyedi álomtállal lepted meg a vendégeidet. Ősszel különösen népszerű a fekete chilis cheddar falatka és a vörös bundájú habanero paprikás sajtfalatka: a meghökkentő színek azonnal felhívják magukra a figyelmet falatkák kavalkádjában!

Őszi italok

Ősszel elérkezik a teák ideje. A tea egészséges és finom módja annak, hogy melegen tartsuk magunkat, de érdemes áttekintened a teakínálatod: a legegyszerűbb filteres fekete- és gyümölcsteán kívül kínálsz valami különlegesebbet is? Az indiai Masala Chai tea igazi fűszeres kényeztetés, amit házilag is összeállíthatsz, és az egyszerű, de annál egészségesebb citromos-gyömbéres tea is finomabb, ha friss alapanyagokból készíted el.

Mostanában formálódik a mocktail-ek trendje is. A mocktail nem más, mint egy alkoholmentes koktél, amely sokféle alapanyaggal, ízesítéssel kínál még teljesebb ízélményt. Kifejezetten őszies mocktail lehet az (alkoholmentes) áfonyás sangria, egy kirobbanóan fűszeres-citrusos ital vagy a szüreti puncs almával, naranccsal, rozmaringgal.

Ősszel a kávék is a szezonhoz illő ízesítést kapnak. A pumpkin spice latte, azaz a tökös-fűszeres kávé már önálló fogalommá vált, de ebben az évszakban gyakrabban kerül a karamell, sőt, akár a juharszirup is a kávéba. Öltöztesd a jól megszokott tejeskávét őszies köntösbe!

Savanyítás

Mivel a helyi forrásból beszerzett élelmiszereket egyre többen keresik, vonzó ajánlat lehet, ha házilag savanyítunk különböző zöldségeket. Izgalmas játék, ízletes eredmény! Sokféle zöldséggel próbálkozhatsz, a leggyakoribb választás az uborka mellett a paprika, cékla, karfiol, zöldbab és a hagyma. Ne felejtsd el hangsúlyozni az éttermed kommunikációjában, hogy kézzel készült vitaminbombákkal várod a vendégeket!

A kész savanyúságokat remekül beillesztheted az étlapra az olyan őszies hangulatú köretek mellé, mint amilyen a Super Crunch héjas hasábburgonya. A rusztikus fogások, földszínek, természetes anyagok remekül passzolnak az őszi hangulathoz, így a menü megkoronázásaként válassz megfelelő étkészleteket, kiegészítőket, dekorációt! A harmonikus környezet azonnal kellemes légkört teremt.

Forrás: www.avikofoodservice.hu

Címkék: ,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE