Manapság a hulladékmentes főzés az egyik legnagyobb ételtrend, ami arra is ösztönzi az éttermeket, hogy egyre fenntarthatóbb üzleti modelleket és menüket fogadjanak el. Mindannyian tudjuk, hogy az élelmiszer-pazarlás hozzájárul a klímaváltozáshoz, de egy hulladékmentes konyha kezelése nem csak környezeti szempontból hoz előnyöket; gazdasági fenntarthatóság szempontjából is hasznos az étterem számára.
Számos módja van annak, hogy az éttermed konyháját a hulladékmentesség irányába mozdítsd. Inspirálódhatsz például a milánói Røst, a londoni Nine Lives vagy a helsinkii Nolla példájából. Vagy választhatod a kevésbé márkaközpontú, inkább működési megközelítést. Íme 5 tipp a Surgitaltól, hogy a hulladéktudatosabb üzemeltetésért!
Optimalizáld a termékek használatát
Hívd fel a hagyományos konyha sztereotípiáit, és találj új felhasználási módokat azoknak a termékeknek, amelyek rendelkezésedre állnak. Így optimalizálhatod a vásárlást és a lejárati dátumokat, hogy elkerüld a pazarlást.
A tészta nem csak főétel! Kínálhatod nyári előételként vagy finom desszertként is.
Minden résznek értéke van
A jó minőségű alapanyagokat teljes egészében fel lehet használni. 2019-ben a Surgital az olasz iskolákkal együtt készített egy receptkönyvet „Il buono che avanza”, vagyis Jó maradékok címmel, ami fiatal séfek elé állított kihívást, hogy finom, eredeti ételeket készítsenek konyhai maradékokból. Ebből a projektből született néhány olyan recept, mint például: ·
Rettangoli vadspárga szárral és burgonyahéj veloutéval, velőlekvárral, paradicsomhéjjal
Töltött paccheri, a maradékmentő finomság
A mélyfagyasztás a hulladék elleni küzdelem szövetségese
Ez egy nagyon fontos téma, amit a Surgital mindig is beleépített a képzési tevékenységébe. A hagyományoknak megfelelően a cég termékeit csak a hideg segítségével tartják frissen, így címkéik tiszták maradnak tartósítószerek vagy adalékanyagok nélkül. Ezzel a séfek már egy olyan termékre számíthatnak, amelynek az összetevőinek minősége, valamint az idő múlásával tapasztalható állandósága biztosított, és könnyen használható még a kevésbé tapasztalt séfek számára is.
A Surgital tésztáit az IQF technológiának köszönhetően gyorsan mélyfagyasztják, így minden egyes tészta vagy rizsszem elkülönül egymástól, ezáltal nem csak egyszerűen kezelhető, de könnyedén kalkulálható.
Figyelj a csomagolásra
A hulladékmentes filozófia az 5 R elvén alapul – Refuse (elutasít), Reduce (csökkent), Reuse (újrahasznosít), Repurpose (újraértelmez) és Recycle (újrahasznosít).
A termékcsomagolást magától értetődő okoból nehéz teljesen kiiktatni egy professzionális konyhából, de győződj meg róla, hogy a beszállítóid nem csak újrahasznosítható anyagokat használnak, de azok is lehetőleg már újrahasznosítottak, mint például a Divine Creazioni® tálcája.
Kis változások nagy hatással
Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a vegán étrend követése akár 73%-kal is csökkentheti egy ember élelmiszer-karbonlábnyomát. Adj hozzá egy vagy két növényalapú opciót a menühöz, hogy a vendégeidnek alacsonyabb környezeti hatású étkezést kínálj. A javaslatunk? A Surgital Laboratorio Tortellini® zöldség, borsó és lencse linguine, ami alacsony zsírtartalmú és rostban gazdag. Használható tojásos tészta alternatívájaként, vagy kevésbé hagyományos kombinációkhoz.