Természetesen sok vendég szereti az olyan ínycsiklandó grillezett húsokat, mint a borda, tarja, steak vagy csirke. Az utóbbi években azonban a grillezett zöldségek és gyümölcsök egyre népszerűbbek, amelyeket már nem csak köretként vagy hús mellé kínálhatunk, hanem önmagukban is finom alapanyagok!
Hagyományosan gyakran látunk a grillen sárga és piros paprikát, cukkinit, padlizsánt és gombát, amelyek mindig ízletesek, de ahogy mondják, a narancs nem az egyetlen gyümölcs, és számos más alternatíva is jól működik a grillen. Adj egy esélyt az alábbi zöldségeknek és figyeld a vendégvisszajelzéseket!
Római saláta
A római saláta grillezésekor a levelek karamellizációjával teljesen új ízvilágot fedezhetsz fel, amely mély és keserű, krémes és összetett egyszerre. Vágd ketté a salátát, hogy jól átöblíthesd, majd hagyd természetesen megszáradni. Sózd be a salátát, és helyezd a feleket a grillre, vágott felülettel lefelé. A legjobban alacsony és közepes hőfokon sülnek, ezért tartsd őket a grill szélein. Amikor sötétzöld színűek és szépen megpirultak, egyszerűen vedd le őket a grillről, és hagyd hűlni. Tálald citromlével és bőven szórt parmezán sajttal.
Édeskömény
Csúcsra járathatod a nyári ízeket, ha a grillen készíted el az édesköményt. Vágd a gumóját vastag szeletekre, locsold meg olívaolajjal, és helyezd a grillre. Amikor megpirult, tálalhatod egy szicíliai édeskömény-narancs saláta részeként, de hamburgerekben is elképesztően jól tud működni.
Póréhagyma
A póréhagyma finom, visszafogott íze kiválóan alkalmas a grillezésre. Vágd ketté, és alaposan öblítsd át a levelek között. Csomagold alufóliába, helyezd a grillre, majd fedd le és főzd 15 percig. Ezután vedd ki az alufóliából, és helyezd a vágott felülettel lefelé a grillre, hogy megpiruljon. Győződj meg róla, hogy jól átsült, különben túl kemény lehet.
Kelbimbó
Nem mindenki kedvence, de a kelbimbó egészen új oldalát mutatja meg, ha grillezve kerül a tányérra, mivel a sötét és kesernyés pörzs megemeli a kelbimbó zöldes jegyeit. Locsold meg egy kevés, frissítő citromlével, dobj mellé az édesköményből, és tálalj felejthetetlen fogást!
Édesburgonya
Vágd ketté az édesburgonyákat, sózd meg, majd locsold meg jó minőségű extra szűz olívaolajjal. Nagyon jól illik még hozzá a zsálya és a rozmaring, ezért érdemes tenni egy-egy ágat a burgonyára, majd helyezd a grillre vágott felülettel lefelé. Fedd le a grillt, és hagyd, hogy lassan süsse. Fordítsd meg őket körülbelül 15 perc után, és süsd a másik oldalukat további hat percig. Ezután vedd le a grillről, és hagyd hűlni. A belsejüket közvetlenül a héjukból kikanalazva is kínálhatod, vagy készíthetsz belőlük finom füstös édesburgonya-pürét, esetleg salátát.
Avokádó
Nem az első dolog, ami eszünkbe jut ha grillezésről van szó, de az avokádóhoz természetesen jól illenek a füstös, grillezett ízek. Vágj félbe egy szép érett avokádót, távolítsd el a magját, és helyezd a vágott felülettel lefelé, amíg minden oldala szépen meg nem pirul. Kínálhatod közvetlenül a héjából, vagy készíthetsz belőle egy izgalmas guacamolét.