A loaded fries trend nem véletlenül hódít világszerte. Egy olyan egyszerű, mindenki által kedvelt alapra, mint a sültburgonya, épít fel új gasztronómiai élményt. Laktató, látványos, könnyen variálható, és pontosan azt az élményt adja, amit a mai street food vendégek keresnek: lazaságot, frissességet, izgalmas ízeket és a megfizethetőséget. Azt gondolom, hogy a loaded fries koncepcióval létre lehet hozni szinte minden vendéglátó egység számára, legyen szó akár egy Bistro-ról vagy szezonális egységről, egy „Signature” alkotást. 

Hogyan indult a loaded fries őrület?

Mint minden ételhez, ehhez is tartozik egy legenda. És a legenda úgy tartja, hogy Texas állambeli Tomball-ban, egy 16 éves srác, Don Jenkins találta fel. Ebéd idejében nagyon sietett és egyszerűen össze borította az ebédjét, hogy gyorsan túl legyen rajta.

De, mint minden ételnek, a loaded fries-nak is több eredet története van. A lényeg, hogy eredetileg az ’50-es ’60-as években az USA-ból, a pub-food és a tex-mex kultúrából nőte ki magát, majd az egyre növekedő street food mozgalom emelte nemzetközi trenddé. Texas, Chicago, New York és Philadelphia mind maguknak tartják a loaded fries megalkotását. Igazából a sültburgonyát felturbózták Texas-ban jalapenoval, New York-ban cheddarral és mozzarellával, Philadelphiában született meg a chili cheese míg Chicago-ban a chili con carne-al pakolták meg a frissen kisült burgonyákat. A legzseniálisabb ebben a koncepcióban szerintem, hogy itt szabadjára engedhetjük a fantáziánkat és bármit rá pakolhatunk, amit csak szeretnénk. Például csinálhatjuk fokhagymás-sajtos-tejfölösen is vagy lecsóval, mert miért ne? Vagy készítsük el tépett kacsa hússal, vagy simán cheddar és baconnel, vagy ha már a trendeknél tartunk a smash burger loaded fries sem hangzik rosszul! A végeredmény, látványos és laktató, laza és ízletes fogás lesz, aminél az utolsó falatnál is ropogni fog a sültburgonya. És hogy mi a titka ennek?

A Titok!

Az, hogy nincs Titok! Egész egyszerűen bevonatos sültburgonyát kell hozzá választani, amivel ellehet érni ezt az élvezeti élményt. A legjobb, amit csak ajánlhatok hozzá pedig az Aviko Super Crunch ropogós bevonatos hasábburgonyái. A legjobb benne, hogy rizslisztes bevonat van a burgonyákon, ez által 100%-ban glutén mentesen tudjuk készíteni ezeket az ételeket. A Super Crunch bevonatnak nem csak azt köszönhetjük, hogy zseniálisan ropogós, de a feltétek és szószok alatt végig ropogós marad a hasábburgonya. Egy hagyományos, Super Crunch bevonat nélküli hasábburgonya sajnos elázna és nem hozná azt az élvezeti értéket sem távolról amit egy loaded fries koncepcióban megszeretnénk élni. Ezek mellett pedig az olajat is védi, amiben sütjük. Így azt mondhatjuk, hogy üzembiztonsági szempontból sem az utolsók az Aviko Super Crunch hasábburgonyák. De, aki nem szeretné olajban sütni, a bevonatos burgonyák elkészíthetőek sütőben és air-fryer-ben is egyaránt.

Ha szabadjára engedjük a fantáziánkat akkor bármit bármivel kombinálhatunk egy Aviko super Crunch hasábburgonya tetejére, bármilyen ízvilágot létrehozhatunk, így akár az étlapon a loaded fries egy külön oldalt is megérhet. Minden vendég megtalálná a maga fogára valót. Valamint ne felejtsük el, hogy felhasználói oldalról is rengeteg előnye van. Ugyan az az alap, tegyük fel mondjuk ez legyen az Aviko új Fokhagymás-Zöldfűszeres Wavy Blends-e, amire rápakolunk 1 adag tépett sertéshúst, nyakon locsoljuk cheddar sajtszósszal, így konkréten kevesebb mint 10 perc alatt elkészíthető és tálalható egy tökéletes Pulled Pork Loaded Fries. 

A vendégek pedig azért imádják mert, …

mert roppant gyorsan és igazán frissen kapják az asztalhoz. Változatos ízvilággal kérhetik. Könnyen megoszthatják egymással a baráti társaságok, valamint egy igazi sörkorcsolya.

 (Forrás: Aviko Magyarország) 

Egy kis inspiráció tőlem, nektek!

Mint korábban említettem egészen jól lehet ezzel a koncepcióval játszani minden szinten. Így merészkedek nektek ajánlani egy két ötletet, és más termékeket, amivel fel lehet turbózni egy Aviko Super Crunch bevonatos hasábburgonyát.

Az ázsiai fúziót nagyon kedvelem, és ha jól meg figyeljük egy igazi gastro forradalmat láthatunk ebben a tematikában hazánkban.

Loaded Fries – Teryaki tépett kacsa, chipotle majonéz és friss lime

A hasábburgonyákat süssük 3percig 170°C-os bő zsiradékban. Ez idő alatt gyorsan melegítsük át a tépett kacsát és keverjük el a teriyaki szósszal. A mártásokat és önteteket többnyire mindenki jó előre elszokta készíteni, az elkészítése pedig roppant egyszerű. Az alapanyagokat együtt csak le kell turmixolni és kész! TIPP: a fokhagymát előtte konfitáljuk le, így a mártásunk eltarthatósága is növekszik és nem utolsó sorban a gyomrunkat sem fogja nagyon megülni. A kisült burgonyákat tegyük bármire vagy bármibe, amire szeretünk tálalni, helyezzük rá a teriyakis kacsát, locsoljuk meg a chipotle majonézzel és adjunk mellé egy gerezd friss lime-ot. Ízlés szerint friss, sifonádra vágott korianderrel megszórhatjuk.

De tovább tudunk még menni abba az irányba is, amikor a klasszikus magyar konyha ételeit varázsoljuk a loaded fries koncepcióra. Ha van pörköltünk csak tegyük rá a kisült burgonyára, adjunk mellé vegyes vágott savanyúságot és kész. De én bepróbálnék egy közkedvelt csirkepaprikás verziót is. Kedvezhetünk a különleges étrendet követő vendégeinknek is és a Beyond mince-ből egy nagyon jó vegán, minden mentes ragut készíthetünk, amit szintén feltudunk halmozni egy jó Aviko Super Crunch bevonatos hasábburgonyára. 

(Forrás: Aviko Magyarország)

Win-Win helyzet

Azt gondolom a loaded fries-al mindenki megtalálja a számításait. A gazdaságosság és kiszámíthatóság mellett alkotói szabadságot is ad egy vendéglátó egységnek. Valamint nem csak a Street Food-ra korlátozódik le, ha szegmentálni kellene a koncepciót, hiszen tökéletes bisztró fogásokat lehet elkészíteni, illetve a nemzetközi konyhával is nagyon jól lehet játszani. De ezt ajánlom olyan kávézónak is, aki ebédidőben is szeretné megfogni vendégeit és egy laktató, ár-érték arányban tökéletes fogást szeretne kínálni. Egy pub-ban pedig kötelező elem.

A vendégeink cserében kedvező árazású, változatos, gyors és friss ételeket kapnak. Az, hogy megtudják osztani egymás között a baráti társaságokban, az csak erősíti a személyes kapcsolatokat is egyben. 

Egy garantált, hogy nap végén mindenki elégedetten fog haza menni. 

Tags: , , , , , , ,
Matusz-Vad technikai séfje azóta szakács szeretne lenni, hogy hatéves korában elkészítette élete első rántottáját. Mindig is ambiciózus volt, több szakmai versenyen is részt vett, melynek eredményekeként ösztöndíjat nyert Valenciába, majd később Ausztriában is tapasztalatot szerzett. Hazatérve már konyhafőnökként állt több ismert étterem élén és a rendezvényszervezésbe is belekóstolt. A Matusz-Vaddal még szakácsként ismerkedett meg, majd pár évvel később területi képviselőként csatlakozott a céghez. Jelenlegi pozíciója számára az igazi álommunka. Technikai séfként folyamatosan fejlődhet, ötletelhet, és jobbnál jobb receptekkel kényeztetheti olvasóinkat, melyek nem csak a szakmát, de gasztronómiára fogékony „amatőröket” is főzésre csábítja.

Related Article

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE