Vannak, akik imádják, és vannak, akik messze elkerülik. Vannak, akiket megizzaszt és vannak, akik tünet nélkül marékszám fogyaszthatják. Ám akárhogyan is reagál a szervezetünk rá, egy biztos, a csípős paprika egészségbombaként funkcionál. Most felfedjük a növény trükkös titkát!
Az, hogy rendkívül magas a paprika C-vitamin-tartalma az régóta köztudott. Ám az utóbbi években az is kiderült, hogy számos tumor megelőzésében, az immunrendszer erősítésében is fontos szerepe van a chilipaprikának és az abban található kapszaicin-vegyületnek.
Ezért csíp, de nem csak a szájban a chilipaprika
Igen trükkös vegyület a kapszaicin. Képes arra, hogy a szájban, a bélben, a bőrfelületen lévő érző idegsejtek ingerküszöbét csökkentse. E miatt érezzük méginkább forrónak az erőspaprikával fűszerezett levest. De ez váltja ki az égető érzést, amikor erőspaprikás kézzel megdörzsöljük a szemünket. És e miatt érezzük azt, hogy a fájdalmat is tovaűzi a chili. Ez utóbbit ugyan leginkább csak annak köszönhetjük, hogy a csípős égető érzés elnyomja a fájdalmat, ám ki bánja, ha a végeredmény hasznos!
Bomba a betegségekre
Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a chili jótékony hatással van a rosszindulatú daganatokra. A többi között a prosztata-, az emlő-, a tüdő-, a gyomorrák esetében gátolja a rákos sejtek burjánzását.
A kaszacintartalmú krémek jótékony hatással vannak többféle bőrbetegségre is, a többi között a pikkelysömör esetében. De csökkenti a vércukorszintet, segít megelőzni a cukorbetegséget.
Segíti a fogyást
Bizonyosan sokan tapasztalták már, hogy akár hasmenést is okozhat a túlzásba vitt chilifogyasztás. Ennek oka, hogy a kapszaicin-vegyület serkenti az anyagcserét, ráadásul csökkenti a zsírsejtek gyarapodását. Éppen ezért hatékony a fogyókúrában is. Persze azért ne felejtsünk el diétázni és mozogni se e mellett. A csodát ne csak a chilitől várjuk!
Széppé tesz és boldogságot ad…
A kapszaicint tartalmazó krémek fokozzák a vérbőséget, gyorsítják a felhalmozódott méreganyagok távozását a szervezetből. Hovatovább előnyösek, mert feszesítik a kötőszöveteket, így simábbá válik a bőr. Ezért is hatékonyak a narancsbőr esetében. A vérkeringés fokozásával pedig hozzájárulnak, hogy lassabban öregedjen a bőr.
S, hogy miért is szeretjük annyira a csípős ételeket? A válasz itt is a kémiában rejlik: fogyasztásuk után endorfin, azaz „boldogsághormon” szabadul fel a szervezetünkben, amely közérzetünkön sokat dob.
Csodát azonban ne várjuk a chilitől. Az ugyanis tévhit, hogy legyőzi a vírusokat, kórokozókat és a légúti fertőzéseket! Légúttísztító hatását leginkább csak a vérbőséget keltő hatásának köszönheti, és annak, hogy a csípősség érzése elnyomja a torokfájást!
Az erőspaprika elengedhetetlen összetevője a vadételeknek, a bográcsban készült pörköltöknek. Persze a chili azért kevés a szuper lakomához, hiszen ehhez elengedhetetlen a szuper alapanyag! #