fbpx

A grillezés nem csupán a nyári hétvégék hóbortja, nem csak egy fellángolás – pedig láng az kell hozzá – hanem egy életérzés, egy olyan gasztronómiai élmény, mely nem csak az ételről szól. Ha ismerjük a titkokat, a jól kivitelezett grillezés egész évben jó élmény lehet. Az égő parázs és pattogó tűz varázsát ősidők óta ismerjük, a benne megelevenedő bűvöletet pedig szinte minden ember szereti.

Fotó: Grillakadémia

A Grillakadémia célkitűzései

Zákány Dániel, a Grillakadémia vezetője: Számunkra az a fontos, hogy közelebb tudjuk hozni a bbq-t, a grillezést, a steaket az emberekhez. Ez olyan, mint a felhőből hulló eső, vagy a földből kibúvó gombafonalak. Évezredek óta meghatározó része az életünknek, manapság viszont már szinte tudományos alapon közelítjük meg a grillezés műfaját. Lehet egyszerűen, lehet professzionálisan, csinálhatjuk ösztönből, vagy tudatosan. Egy azonban biztos, hogy a grill hagyományai egyáltalán nem az évszakok függvényében mérhetők. Vicces lenne, ha az ősemberek csak nyáron húzták volna nyársra a húst, hiszen a mindennapjaik részét képezte ez a „konyhatechnológia”. Fedezzük fel mi is az alapanyagokban rejlő csodát, amit a grillen elkészíthetünk.”

Fotó: Grillakadémia

A modern társadalmi környezet ferdítése

Z.D: Az úgynevezett grillszezon eljövetelével fellendül a piac. Tavasztól őszig bezárólag vásárolják a megfelelő eszközöket, kiegészítőket, alapanyagokat a sütéshez. Az „idény” eljövetelével mindenki próbálja a legjobb formáját hozni a kerti partikon. Egy steak megsütésével kiválóan meg lehet mutatni, hogy a gasztronómia királyai vagyunk. Ezek a sztereotípiák csak külsőségek, melyeket a világ elénk tárt a tévéműsorok, a hirdetések és az érdekelt piaci ágak marketing tevékenységének következtében. A grillezés lebutítása nem a lényeget mutatja, hanem az ételkészítés egy szegmensét egyszerűsíti le. Ezért szép feladat számunkra megmutatni azt, mit is jelent igazából az egész. Ha pattog a tűz, izzik a parázs, sülnek a zöldségek, a húsok és illatukat adják azoknak, akik körülveszik a tűzteret.”

Fotó: Grillakadémia

A grillezés nem szezonfüggő

Hogyha az időjárás hidegebbre fordul, ha a körülmények már nem a félmeztelen nyári kerti partik hangulatát idézik, az még nem a grillezés végét jelenti. Egyszerűen meg lehet teremteni azokat a körülményeket, amelyek alkalmasak erre a tevékenységre. Van mibe felöltözni, van forralt bor, melengető tea vagy forrócsoki. Miért ne élvezhetnék ugyanúgy, sőt még jobban a tűz erejét, a hús sercegését és az egész élményt? A grillezés egy közösségi erő, amit a „parázs varázsa” által megkaptunk. Melegséggel tölti el a szíveket, a vörös fények játéka mosolyt csal az arcunkra, az illatok vágyat ébresztenek, és ez a kulináris mennyország összekovácsolja az embereket. Miért kell elengedni a grillszezont szeptemberben? A grillezésnek nincs szezonja! Azok az alapanyagok, amik kellenek hozzá, egész évben rendelkezésre állnak. Nem véletlen, hogy a MATUSZ – VAD kínálatában is számos tökéletes lehetőség rejlik erre.

Fotó: Grillakadémia

A grillezés nem szezon, hanem fazon függô. Egyszerűen csak rá kell érezni és szimplán élvezni. Klasszikus letisztult formája az ételkészítésnek, ami kis gyakorlattal megvalósítható. Némi tudással, ami a Grillakadémián is elérhető, egész évben csodálatos ételeket készíthetünk.

Címkék: ,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE