fbpx

Ha a brit gasztronómiára terelődik a szó, sokan elnézően mosolyognak, mert unalmasnak és íztelennek tartják a szigetország ételeit. Hogy ebben van is valami, abban mindkét világháború, az azokhoz kapcsolódó takarékosság és fejadag-rendszer komoly szerepet játszott. Erről máskor még szeretnék mesélni, most viszont elárulom, melyik az a brit klasszikus, amely még a legvérzivatarosabb időkben is elérhető volt, mert személyesen a brit kormány gondoskodott az utánpótlásról. Nem más ez, mint a híres fish and chips, vagyis magyarul a sült hal-sült krumpli kombó.

Az a legviccesebb az egészben, hogy ez a brit klasszikus tulajdonképpen minden, csak nem brit. A palacsintatésztába mártott és forró olajban kisütött hal műfaját szefárd zsidó bevándorlók hozták magukkal Spanyolországból a XVI. század környékén. A ress finomság hamar népszerű lett, Charles Dickens már 1838-ban említést tesz róla a Twist Olivérben.

Azt tudjuk, hogy a chips honnan érkezett? Peruból, hát persze. Az 1850-es években kezdték el őket együtt árulni, a páros akkor kezdte közös karrierjét, amelynek meredek felívelésében az angol munkásosztály is aktív szerepet játszott.

Akinek kedve támad otthon elkészíteni, nem egy ördöngösség. A krumpli, pardon, chips vastagsága országonként változik, a klasszikus brit verzió egy kicsit vastagabb, mint az amerikai chips, amit mi zacskóból ropogtatunk, inkább a steak burgonyára hasonlít.

A palacsintatészta szintén jelentős teret ad a kreativitásnak, a britek és az írek simán lisztből és vízből kutyulják össze, máshol a vizet tejjel vagy sörrel helyettesítik, utóbbi gyönyörű, aranybarna színt kölcsönös a halnak.

És hogy milyen halból készül? A britek leginkább a tőkehal különböző típusaiból, de lehet sütni hekkből, lepényhalból és körülbelül még vagy húszféle halból, mindenkinek a pénztárcája szerint. Az ausztráloknál van egy cápás változat is… csak mondom. Nálunk a fogas erre kitűnő választás, főleg, hogy ennek a halnak is finom a bőre, nem szükséges megnyúzni, nincs vele macera, csak belemártjuk a szép szelet filét a tésztába és már süthetjük is. Ja, és egy apró infó: úgy vagyunk autentikusak, ha újságpapírban vagy sima papírban tálaljuk…

Címkék: ,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE