fbpx

A bor és a sajt házassága kétségkívül az égben köttetett, kettejük párosa igen sok embernek szerez örömet. De ahhoz, hogy az élmény a lehető legjobb legyen, nem árt betartani néhány alapszabályt.

1. Ha bizonytalanok vagyunk, a fehérbor mindig jó megoldás

Amíg nem leszünk vérbeli szakik bor és sajt terén, érdemes fehérborral próbálkozni. Ennek a nedűnek legtöbbször ananász-, alma- szőlő- és/vagy körteíze van, és ezek a gyümölcsök mind-mind nagyon finomak sajttal is.

2. Törekedjünk az egyensúlyra

Ha boros-sajtos estét tervezünk, a kettejük közötti egyensúly a legfontosabb faktor, értem ezalatt azt, hogy az est szereplőinek kiválasztásánál vegyük figyelembe a bor savasságát és a sajt krémességét is. Ez rendkívül fontos, ha a tökéletes ízharmóniára törekszünk.

Ha például egy Pinot Noir mellé szeretnénk lágy sajtot adni, mindenképp egy édeskésebb fajtát válasszunk. Cabernet Sauvignonhoz pedig egy közepesen savas ízhatású száraz, füstösebb sajt passzol. A testes vörösborhoz, például a Sirazhoz juhsajt illik, a gyümölcsös, friss vörösek mellé alpesi stílusú sajtot adjunk, amilye például a Comte is.

Nem szabad elfelejteni, hogy az ételpárosításoknál mindig közepesen savas hatásra törekszünk. A legtöbb vörösbornak nagy a savtartalma, ezért ezek mellé zsírosabb, nehezebb ételek illenek.

3. Mindent a megfelelő hőmérsékleten

A bor és a sajt is akkor igazán jó, ha megfelelő hőmérsékleten fogyasztjuk. Ellenkező esetben az ízeknek csupán a töredékét fogjuk érezni az ételt-italt megalkotók legjobb szándéka ellenére is.

A sajt szobahőmérsékleten puha, ha hidegebb, akkor merevebb lesz és nem adja ki sem az ízét, sem az illatát. Ugyanez vonatkozik a vörös- és a fehérborra is, tehát se túl hidegek, se túl melegek ne legyenek a tálaláskor.

4. Ugyanonnan a legjobb

A tökéletes sajt-bor párosítást akkor érjük el a legkönnyebben, ha ugyanabból a régióból választjuk őket, mert akkor a természet adta harmóniában vannak egymással. Ez egy viszonylag jól követhető szabály, és tuti nem lövünk vele mellé.

(forrás: chefspencil.com)

Címkék: ,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE