A bárányborda egy igazán ünnepi alapanyag, így ha egy különleges fogásra vágyunk Valentin-nap közeledtével keresve sem találnánk látványosabb és jobb receptet!
Hozzávalók 4 főre:
A báránybordához:
- 1.6 kg bárányborda (csonttal együtt)
- 1 kg csöves kukorica
- 20 dkg vaj
- Olívaolaj
A bárányborda páchoz:
- 2 dl olívaolaj
- 1 dl száraz vörösbor
- 2 cl rizsecet
- 1 dl narancslé
- 1 db narancs
- 4 szál rozmaring
- 5 gerezd zúzott fokhagyma
A parmezánszószhoz:
- 2 dl tej (3,5%-os)
- 2 dl 31%-os habtejszín
- Só, szerecsendió ízlés szerint
- 200 g parmezán
A bárányborda elkészítése:
- A báránybordákat minden második csont mentén felszeleteljük, a csontos részét megkapargatjuk, letisztítjuk, majd sózzuk és borsozzuk. A pác levéhez a folyékony alapanyagokat összekeverjük, beletesszük a húst, majd narancskarikát és rozmaring szálakat rakunk mellé. Lehetőleg egy éjszakát pihentessük a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
- Báránybordák sütése előtt érdemes papírtörlővel kicsit áttörölgetni a húst, majd a felszínét olívaolajjal bekenni. Forró serpenyőben oldalanként 4-4 percig süssük, majd helyezzük egy tepsire. Tegyünk a húsrészekre egy kevés vajat, majd 175 °C-os sütőben 8 percig süssük. Sütés után 2 percig pihentessük.
A permezánszósz és a kukorica elkészítése:
- A parmezánszósz elkészítéséhez a tejet és a tejszínt felforraljuk, majd a reszelt parmezánt folyamatos kevergetés mellett adagoljuk bele, ízlés szerint sóval és szerencsendióval fűszerezve. Akkor készült el, ha teljesen krémes és egynemű.
- Közben a csöves kukoricát forrásban lévő sós vízben 2 perc alatt készre főzzük. Serpenyőben olvasszunk vajat egy kevés olívaolajjal és kérgezzük körbe a kukoricát. Tálalás előtt vágjuk félbe a darabokat.
Jó étvágyat!