fbpx

Rendkívül magabiztos és kiegyensúlyozott versenyzéssel Veres István és a magyar csapat végül a 11. lett a világ legrangosabb szakácsversenyén. A  MATUSZ-VAD is gratulál!

Minden idők legrendhagyóbb Bocuse d’Or versenye zajlott az elmúlt napokban Lyonban. A szokásos január végi időpont helyett először tavasz végére, majd szeptember végére halasztották minden idők legnagyobb presztízsű szakácsversenyének döntőjét. A résztvevő országok maximális felkészültséggel vettek részt a Bocuse d’Oron, és a zsűri egyöntetű véleménye szerint nagyon kiegyenlített versenyzésnek lehettünk tanúi. Hozzá lehet fűzni, volt is idő a felkészülésre.

Két év járványhelyzet után került megrendezésre a verseny. A távol maradt országokon, a helyszín előtt felállított egészségügyi sátrakon és a félig üres lelátókon kívül a verseny óriási hangulatban zajlott. A  színvonal kétségtelenül magas volt. A verseny összesen két napig tartott és 22 nemzet csapata mérettette meg magát.

A résztvevő csapatok, ahogy már szokott, két ételt készítettek

Ami a hústémát illeti, a Bocuse d’Or történetében először egyforma tálat kaptak a csapatok, tehát mindenkinek ugyanolyan tálon kellett bemutatni a hústémát. A tál kiegészült egy fém edénnyel, ebben egy „ragut” kellett tálalni. Ez lett a hús harmadik köreteleme, amelyet zöldségekből és magvakból készítettek a csapatok.

A  2021-es verseny különlegessége az volt, hogy a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett prezentálni, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A magyar csapat hústémája a következő elemekből tevődött össze: Brezírozott marha stefánia. Kétféle vegán burgonyaköret: konfitált burgonya hagymadzsemmel, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel. Ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. Zöldség friccasse. Brokkoli és sültcékla-saláta tormával és almával.

Az elviteles téma előétele ratatouille tart konfitált paradicsommal volt, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyemolajjal. A főétel garnélával töltött derelye volt, amely fehér paradicsomszósszal, grillezett paradicsommal és garnéla bisque-kel került a magyar csapat elviteles dobozába. Desszertként paradicsom-eper-bodza baba készült.

A 2021-es Bocuse d’Or eredmények

I. helyezett: Franciaország

II. helyezett: Dánia

III. helyezett: Norvégia

4. helyezett: Izland

5. helyezett: Svédország

6. helyezett: Finnország

7. helyezett: Észtország

8. helyezett: Svájc

9. helyezett: Japán

10. helyezett: Olaszország

11. helyezett: Magyarország 

A legjobb commis: Svájc

A legszebb tányér: Izland

Elviteles ételek különdíj: Svédország

Társadalmi felelősségvállalás: Kolumbia

Forrás: Aircher

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

Címkék: ,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE