fbpx

Az idei év tele volt izgalmas gasztronómiai eseményekkel, de a 2023 -as is tartogat számunkra izgalmakat. Éppen túl vagyunk a Michelin -csillagok kiosztásán és még jó ideig téma is marad, hiszen rengeteg meglepetéssel járt. Hazánkban most először kapott csillagot vidéki étterem, ráadásul egyből kettőt, valamint a világversenyben érintett Széll Tamás étterme is megkapta a második Michelin – csillagát. Ez már magában is óriási dolog, viszont, ha átkacsintunk a jövő év elejére, nyakunkon a Bocuse d’Or döntője.

Magyar Bocuse d’Or Akadémia

Bocuse d’Or

A szakácsverseny fináléja január végén fog rajtolni. A Paul Bocuse mesterszakácsról elnevezett esemény döntőjét minden második év januárjának végén rendezik meg Lyonban. Helyszíne a SIRHA Nemzetközi Szálloda, Vendéglátás és Élelmiszerkereskedelmi Kiállítás. A Bocuse d’Or a világ egyik legrangosabb főzőversenye, melyre hazánkból elsőként Széll Tamásnak sikerült bejutnia. Nemcsak a hazai gasztronómiának, hanem az egész országnak nagy eredmény, hogy Magyarország ismét egy olyan nemzetközi eseményen vesz rész, amely óriási érdeklődésre tart számot szerte a világon. Megtiszteltetés és óriási lehetőség arra, hogy öregbíteni tudjuk Magyarország gasztronómiai elismerését, újra nemzetközi színtéren mutathatjuk meg azt, mi mindenre képesek a séfjeink.

A selejtezők

2021.október 21-én zajlott le a Bocuse d’Or magyar döntője a Hungexpo-n. A selejtezőkből ringbe szállt csapatok: Huszár Tibor, a nyírbátori Kakukk Étterem kreatív séfje, Kelemen Roland, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje, Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa Étterem konyhafőnöke, és Dalnoki Bence, az immáron két Michelin – csillaggal rendelkező Stand Sous Chef-je. A megmérettetésen Dalnoki Bence és Nyikos Patrik (commis) nyerte el a munkájával az első helyezést.

Ők képviselhették hazánkat, 2022. március 23-24- én megtartott európai döntőn, ami nem mellesleg hazánkban került megrendezésre. Az európai döntő a selejtezősorozat legnézettebb eseménye. Egész Európa drukkolt a saját csapatainak, hiszen innen egyenes az út a világdöntő versenykonyháiba. A hazai pályán elképesztő siker arattunk. A magyar csapat második lett a Bocuse d’Or európai válogatóján.

Dalnoki Bence chef, Nyikos Patrik commis, a csapat elnöke Szulló Szabina, a coach Széll Tamás előkelő helyezése, fantasztikus öröm a szakma számára, hiszen ezzel az eredménnyel ők azok, akik 2023-ban Magyarországot képviselik a Bocuse d’Or döntőjén Franciaországban.

Magyar Bocuse d’Or Akadémia

Felkészülés a nagy döntőre

A Lyon -ban januárban megrendezésre kerülő végső döntőn, a coach feladatait Széll Tamás látja el, míg a csapat elnöke, Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. A felkészülés persze már régóta folyik, a Hungexpo területén található Bocuse d’Or tankonyhában. Nagyon sokan segédkeznek, több mint húsz szakács tanuló és elhivatott szakács vesz részt a munkában. Kemény időszak, egy kemény megmérettetés előtt. A versenyzők heti hat napot gyakorolnak, felváltva tartanak előkészítő, valamint időre főző napokat.

A kötelező alapanyagok

A 2023-as Bocuse d’Or különösen gazdagnak ígérkezik. A rangos verseny folyamatosan megújul, hogy megerősítse szerepét, inspirációkat adjon a világnak a főzés tudományában és a vendéglátásban. 2023-ban a főszerep a tengeri alapanyagoké és a gyerekeké.

A Bocuse d’Or lyoni döntőjén a szokott módon két ételt kell készíteniük a csapatoknak. Egy látványos, mindenkit elkápráztató tálat, ami már magában is ámulatba ejtő, utána pedig egy tányérra tálalva kell prezentálni. A másik feladat egy eleve tányérra készült fogás. A táltéma kötelező alapanyagait már ismertették. A csapatoknak ördöghal, fekete kagyló és Szent Jakab kagyló felhasználásával kell elkészíteniük az ételüket.

Dalnoki Bence: „Szeretjük az ördöghalat. Fehérhúsú, egyszerű, tiszta ízű, és ha nagyon jól van elkészítve, szaftosabb, mint bármelyik másik hal. Nyilván a tengeri alapanyagok hátrányt jelentenek a közép-európai – és előnyt az északi országok számára, hiszen a mi konyhánkra nem jellemzőek, de ez természetesen nem gátolhat bennünket a céljaink elérésében” Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

Magyar Bocuse d’Or Akadémia

„Mindig új a Bocuse d’Or”

A 2023-as lyoni döntő másik feladata a tányértéma. A csapatoknak gyerekmenüt kell készíteniük, melynek három fogásból kell állnia és 15 személyre kell főzni. A téma kifejezetten előremutató, hiszen a gyermekétkeztetés a vendéglátás egyik legfontosabb szegmense. Az is meg van adva, hogy a három fogás mindegyikében kell szerepelnie a töknek, az előételnek vegánnak kell lenni, a főételben pedig kötelező elem a tojás. A szervezők szerint ez a téma garantáltan sok kreatív megoldást és meglepő fordulatot hordoz magában.

A verseny sorrend

A világdöntőn nagyon fontos kérdésnek számít, hogy ki mikor állhat be a konyhára. Ezt tradícionálisan sorsolással döntik el. A magyar csapatra rámosolygott a szerencse, hiszen ez alapján a verseny második napján, a második pozícióból indulhatnak. Ez mindenképpen kedvező.

Várjuk a versenynapot, a MATUSZ – Vad cégcsoport természetesen egy emberként drukkol a hazai csapatnak!

Címkék: ,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE