„Úgy áll ott, mint aki karót nyelt” mondhatnánk ezt is, de ez most tényleg így van.
Az év végéhez közeledve már mindenki a szilveszteri fogásokon gondolkozik. Ilyenkor szokás egészben sült malacot készíteni. Ettől nagyon sokan félnek, hogy nem fog sikerülni, pedig egyáltalán nem nagy ördöngösség. Talán a legfontosabb része, hogy megfelelően és elég hosszú ideig bepácoljuk a malacunkat. A bevállalósabbak készíthetik akár parázs fölött is.
Hozzávalók 15 főre:
- 1 egész malac
Páclé:
- 7 %-os sóoldat (amennyi ellepi)
- 2 nagy fej vöröshagyma négybe vágva
- 2 fej fokhagyma keresztbe félbevágva
- 1 ek koriander mag
- 1 ek egész fekete bors
- 1 ek egész kömény
- 1 tk római kömény
- 4-5 ág majoranna
- 4-5 ág kakukkfű
A sült malac elkészítése:
- A pácléhez felsorolt hozzávalókat egy nagy fazékban felforraljuk, majd szűrőn átszűrve a malacra öntjük, majd 24 órán keresztül hűtőben pácoljuk
- Ezután kiemeljük, jól lecsepegtetjük, majd papírtörlővel teljesen szárazra töröljük
- Felhúzzuk a nyársra és szobahőmérsékleten pár óra hosszát hagyjuk száradni. Eközben elkészítjük a faszén parazsat. Mivel vastag húsról van szó, ezért nem szabad hirtelen nagy hőnek kitenni a malacot
- Helyezzük a parázs fölé kb. 30 cm-re, majd folyamatos forgatás mellett kb. három órát sütjük. Ezután növelhetünk a faszén mennyiségén, hogy a bőre ropogós legyen. A végén a combrésznél ellenőrizhetjük, hogy kellően megpuhult-e
- Miután elkészült, pihentetjük egy kicsit, megszabadítjuk a nyárstól és tálalhatjuk is