fbpx

Széll Tamás séf is részt vett az idei Bocuse d’Or Europe zsűrijében; a világ legrangosabb gasztronómiai szakácsversenyének európai döntőjét csütörtökön és pénteken rendezték meg az észtországi Tallinnban.

Mint ismert, Széll Tamás versenyzőként 2016-ban megnyerte a Bocuse d’Or Europe akkor éppen Budapesten megrendezett kontinentális döntőjét, majd a 2017-es lyoni világdöntőben a 4. helyezést és a legjobb húsétel különdíját szerezte meg. A már több budapesti étterem konyhájával is Michelin-csillagot kiérdemelt magyar séfet a következő évben a Bocuse d’Or Europe zsűrielnökének hívták meg, 2019-ben pedig a világdöntő zsűrijében is helyet kapott.

Széll Tamás a zsűriben

Sajnálatos, hogy az idei versenyt a koronavírus-járvány miatt először el kellett halasztani májusról októberre, és az is, hogy most nézők nélkül lehet csak megrendezni az észt fővárosban – nyilatkozta hétfőn Széll Tamás.

Az idei Bocuse d’Or Europe két kötelező versenyalapanyaga:
a FÜRJ és az AFRIKAI HARCSA.


Mint emlékeztetett, húsz ország csapatai szokták megmérettetni magukat az európai kontinensdöntőn, ezúttal azonban négy versenyző visszalépett a világjárvány miatt. Idén ezért mindkét napon nyolc-nyolc nemzet versenyez; a Magyarországot képviselő Veres István, a Babel étterem volt séfje a pénteki mezőnyben indult.

Veres István és Molnár Bence commis (kép: innen)


Európából ezúttal tíz csapat juthat tovább a 2021-es lyoni világdöntőbe, amelyet rendhagyó módon júniusban rendeznek majd meg – közölte. A kontinensdöntőn minden indulónak két ételt kell elkészítenie: az idei húsos téma az észt fürj, a tányéron tálalt fogás alapanyaga pedig a Dél-Észtországban tenyésztett afrikai harcsa.

A versenyt itt lehet élőben követni.


Széll Tamás eddigi tapasztalatairól szólva elmondta, hogy a Bocuse d’Or Europe zsűrijében részt venni kemény munka, hiszen általában nagyon nehéz pontos sorrendet felállítani a tizenhat igen komplex versenyfogás között. Természetesen a zsűritagok ilyenkor szigorú szakmai szempontrendszer mentén értékelik az ételeket, külön pontozva például a köreteket, a szószokat is – jegyezte meg.

Fürj


Ez a módszer a minimálisra csökkenti a szubjektivitást – emelte ki Széll Tamás, hozzátéve:
a lesőharcsán felnőtt séfként ugyan nem tartja sokra az afrikai harcsát mint alapanyagot, ám zsűritagként a személyes ízlés lényegtelen.

Afrikai harcsa

Nekem azt kell néznem, hogy tökéletesen van-e elkészítve vagy van-e benne hiba, illetve azt, hogy melyik a jobb és melyik a kevésbé jobb étel

– mondta el Széll.

Mint azt korábban a Dining Guide megírta:

Komoly kihívás az idei hal alapanyag a Bocuse d’Or versenyzőknek. Minden bizonnyal nem ez lesz minden idők leghálásabb verseny-alapanyaga (fürj és afrikai harcsa – a szerk.), de Veres István és csapata köztudottan szereti a kihívásokat.

Forrás: dining guide

A szakportál hozzáteszi: „A harcsa kiválasztásának üzenete van. Nem egy drágán beszerezhető csúcsalapanyag, aminek megvan a jelentősége a Covid-járvány időszakában. Az országoknak folyamatosan vásárolniuk kell a felkészüléshez a hozzávalókat, és minden bizonnyal ezzel a gesztussal kedveznek azoknak a nemzeteknek, ahol szűkösebb anyagi források állnak rendelkezésre a világszerte megrendült gazdasági helyzetben.”

Címkék: ,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE