fbpx

Nem elég, ha az étel finom, a személyzet kedves, az étterem hangulatának olyannak kell lennie, hogy a vendég azonnal jól érezze magát. Segítünk, mire is kell leginkább figyelni a belső berendezésnél a beltér megtervezésénél.

Az arculat mögött pszichológia lapul

Az étterem belső kialakítása több egy csinos előtérnél és színes székeknél. Ahogy az otthonunkban is komfortosan kell magunkat érezni, úgy azon a helyen is, ahova szintén kikapcsolódni, beszélgetni, étkezni megyünk. A vendég nem tudja pontosan tudja megfogalmazni, mitől érzi jól magát, ha belép egy térbe, egy nappaliba, de az arculattervezők és belsőépítészek annál inkább. A harmóniára, a kontrasztok arányaira figyelnek, közben pedig élhetővé teszik a teret. Az étteremtulajdonosoknak szem előtt tartaniuk, hogy ez is egyfajta élettér, nem „csupán” egy hely, ami azt a funkciót tölti be, hogy a vendégek megegyék és megigyák az ételüket, italukat a vendégek.

www.pixabay.com

A jó arculat összhangban van az étterem kommunikációjával, a személyzet hozzáállásával, az ételeikkel és az étterem berendezésével, hangulatával egyaránt.

Jude Kamal a Sansa Interiors tulajdonosa azt mondja: „Az étteremben való étkezés holisztikus élmény, amely nem csupán az ételeket foglalja magában. A vendégek étkezési élménye akkor kezdődik, amikor belépnek az étterembe (és néha még azelőtt, hogy bemennének). Az olyan dolgok, mint a hangulat, a világítás, a bútorok, az akusztika és a tér egyéb szenzoros elemei, együtt kell, hogy működjenek, hogy minden vendég számára konkrétan élményt nyújtsanak.”

Jude 5 fontos pontra esküszik, amit szem előtt kell tartani, amikor valaki egy éttermet nyit vagy épp átrendez.

1. A szín – otthonos és étvágygerjesztő

Három színt tartanak a legjobbnak színnek az éttermekben, mivel elősegítik az étvágyat. Piros, narancssárga és sárga. A piros az egyik leghatékonyabb étvágygerjesztő, az élénkvörös erős jelet ad az étvágynak az emberi agyban. Ez az oka annak, hogy a legtöbb élelmiszercsomagoló és gyorsétterem élénkvöröst használ jellegzetes színként. (Pl. a Coca-cola, a McDonalds, a KFC, Kit- kat). A narancs és a sárga szintén étvágygerjesztő és az agy ezeket a színeket boldogsággal és melegséggel társítja. Persze, ez nem azt jelenti, hogy az egész éteremnek lángolnia kell ezekben a színárnyalatokban, csak bele kell csempészni őket a designe-ba.

2. Világítás – látható, hangulatos a wow-hatásért

Az éttermi világításnak szintén három fő típusa van. Ennek a három világítástípusnak zökkenőmentesen összhangban kell lennie ahhoz, hogy megteremtse a kívánt hangulatot. Környezeti világítás – azaz a hely fő megvilágítása. Funkcionális világítás – hogy lássuk az étlapot, fel tudjuk akasztani a kabátunkat, azaz ne legyen sötét az alapvető feladataink elvégzésénél. Kiemelt világítás – a kiemelő lámpák olyan belsőépítészeti jellemzők, amelyek átalakíthatják a helyet, és „wow” faktort hozhatnak létre.

www.pixabay.com

3. Illat – semleges!

Az egyik fő elem, ami hathat a vendégre. Ne legyen ételszag, túlzott parfümszag, esetleg a sok vendég együttes illata se legyen érezhető. Kutatások mutatták ki, hogy egy kellemes és emlékezetes illat egy étteremben valószínűleg újralátogatásra készteti a vendégeket. Az illat egyike annak az öt jelenetnek, amely szorosan kapcsolódik az emlékezethez, így meghatározza, hogy a vendégek hogyan emlékeznek vissza az étkezési élményükre az étteremben.

4. Akusztika és zene – a balansz!

Ne legyen sem túl hangos, sem túl csendes, mert mindkettő zavaró lehet. Ha egy étterem túl hangos, az elvonhatja a vendégek figyelmét az ételről, és megzavarhatja a beszélgetésüket. Ilyen az aláfestő zene, illetve az élő zenekar is, ha nem állítjuk be kellőképpen a hangerőt. Ezzel szemben, ha egy étterem túl csendes, népszerűtlenné teheti a helyet, vagy a vendégek frusztrálnak és elszigeteltnek érzik magukat. Azt is érezteti a vendégekkel, hogy nincs magánéletük, mert a többi asztalnál ülő vendégek hallják őket, amikor beszélnek.

5. Bútorok és elrendezés – minden asztal legyen „jó hely”!

Az étterem elrendezésének megtervezésekor és a bútorok kiválasztásánál a fő szabály: minden asztal legyen jó asztal. Függetlenül attól, hogy a vendég egy étteremben hol ül, úgy kell éreznie magát, hogy kiváló ülőhelye van, és ezáltal kiváló étkezési élményben lesz része. Minden asztal legyen masszív, a székek kényelmesek, stabilak. Óhatatlanul lesznek bújós vagy központi helyek, de mindenhol a privát szféra az, amire leginkább ügyelnek a vendégek.

www.pixabay.com

Tudok egy jó helyet, ahova mehetünk!

Az éttermek belső arculatának helyes kialakítása már fél siker. Hat az érzékszervekre, visszahívja a vendéget és úgy marad meg az emlékezetében, hogy azonnal beugrik, ha éppen egy jó helyet keresnek. Belegondolva, érdekes ennek a pszichológiája, hiszen mégis elmegyünk otthonról, de ettől függetlenül otthonos, családias környezetet keresünk, ahol megvan a privát szféránk. Kimozdulnánk, de a komfortzónánkon belül maradnánk. Nem egyszerű az étteremtulajdonosoknak, de erre vannak a kiváló szakemberek, arculattervezők, belsőépítészek, akik ezt a kis szűk keresztmetszetet és az 5 alapelemet egy kis helységbe tudják sűríteni.

Címkék: ,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE