fbpx

A múlt hétvégi terasz nyitás és a vendéglátó egységek jövőjének margójára…

Napi szinten tartom a kapcsolatot étterem tulajdonosokkal, chefekkel, vendéglátósokkal, a munkám része.

Így tűzvonalból, up to date informálódhatok arról, hogyan is éli meg ez a szegmens a tavaly óta tartó vis maior helyzetet. Zárás, nyitás, zárás, nyitás…

Sokaknál végleges búcsút, másoknál felújítást, esetenként egy teljesen új étlapot, merőben más ételkészítési technika begyakorlását hozta a pandémia.

Hónapok óta most először érezhető, hogy az enyhítések miatt elkezdett fellélegezni a szakma. Nem a tegnap számít végre, hanem a ma és a holnap. Az a sok negatívum, ami felgyülemlett, egyszerre, mintha szétfoszlott volna, amint megcsillant a fény az alagút végén.

Újra él a remény, hogy lesz és van még magyar vendéglátás. Vége lehet a papírdobozos kulináris horrornak és a Zoomon, Google Meeten folytatott baráti sörözéseknek, online randiknak. 

Jó néhány beszélgetést folytattam a témában az elmúlt hetekben is. Tulajdonképpen, aki akart mindenki felkészült, “mint mondták: volt rá idejük”…

De sokakat így is váratlanul ért a múlt hétvége kimenetele.

A héten felrobbant az internet és a sajtó. Egyik oldalon a tömött teraszokról, a védőtávolságot be nem tartó maszk nélküli emberekről, felelőtlen magatartásról lehetett hallani. Míg máshol örömóda zengett, hogy végre, ha részlegesen is, de vissza kaptuk a szabadságunk egy részét. Megosztottság.

Ez a szó jut eszembe ha belegondolok, mi is zajlik körülöttünk és azt gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Példák hada forog a fejemben, itt zsonganak jó ideje:

-vírustagadók kontra vírusfélők

-oltakozók-kontra oltás ellenesek

-vendéglátós kontra alkalmazott.

Vegyük csak az utolsót, hiszen ez mégis csak egy gasztro oldal. Nézzük a tulajdonost, aki kénytelen volt bezárni, egyik napról a másikra, elbocsátani az embereit vagy az alkalmazottat, aki más munka után kényszerült nézni, mert a munkaköre, mint olyan megszűnt létezni.

Szakmán belül is komoly nézeteltérések adódtak. Van, aki megtudta tartani a munkavállalóit és sokan nem, ami ellentétet szült. Jelenleg nagyon nehezen találni képzett munkaerőt erre a területre, a csapból is ez folyik, mert sokan elküldték a dolgozóikat. Szóban forog az irreális bérigény is.

Na, kérem szépen, hol van itt az igazság? Ki és mit cselekedett helyesen vagy helytelenül a fent felsoroltak közül? 

Nézőpontok…és ez csak egy elgondolkodtató szösszenet.

Ami biztos, hogy ha elérjük, hogy négy millió oltott honfitársunk legyen, akkor a belterek is nyithatnak, annak, aki rendelkezik oltási igazolvánnyal és a személyes iratait is hajlandó bemutatni.

Az utolsó információk szerint ez ma-holnap már be is következhet, de csapolt sörre, ne sok helyen számítsatok, mert állítólag nincs, “a pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt” :D!

Címkék: ,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE