Egy polip bent a konyhában?! Ne ijedjünk meg, csak elhoztuk nektek a sous vide polipkarunkat egy zseniális receptben tálalva. Igazi nyárbúcsúztató finomság!
Hozzávalók 4 főre:
- 4 csomag vákuumban párolt polipkar
- 1 db lime
- 1 ktg friss koriander
- 4 db nagyobb édesburgonya
- 0,5 kg burgonya
- 10 dkg vaj
- 1 db citrom
- 1 db narancs
- salátamix
- 0,25 kg koktélparadicsom
- 1 db kaliforniai paprika
- olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kt friss petrezselyem
A burgonya és dresszing elkészítése:
- Kezdetnek mossuk meg az édesburgonyákat, vágjuk félbe, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Egy kis kés segítségével több helyen szurkáljuk meg az oldalát. Ez segít nekünk, hogy a sütőben töltött idő alatt kellemesen átsüljön mindenhol. Locsoljuk meg olívaolajjal, és tegyük a 160-165 fokra előmelegített sütőbe 40-45 percig.
- Ez idő alatt pedig készítsük el a salátadresszinget. Fél citrom, narancs és lime levét öntsük egy kis tálba.
- Reszeljük bele a fokhagymát, és tegyük hozzá a finomra vágott petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, öntsük fel annyi olívaolajjal, hogy kellemes sűrűséget kapjunk. Ne legyen túl folyós, de azért tudjuk vele locsolgatni majd a salátát. Ezt rakjuk félre pihenni.
- A burgonyákat pucoljuk meg, daraboljuk fel, és sós hideg vízben tegyük fel főni. Közben egy másik edényben kezdjünk el vizet melegíteni – ez a polipkarokhoz fog kelleni.
A saláta elkészítése:
- Amíg minden fő, sül vagy melegszik, készítsük elő a salátát. Alaposan mossuk meg hozzá a paradicsomot, a kaliforniai paprikát és a salátát is. A koktélparikat felezzük, a kaliforniai paprikát vágjuk tetszőleges darabokra, és ha igazán szeretnénk megspékelni, a narancs másik felét is pucoljuk meg és daraboljuk bele. Vigyázzunk a magokkal, és keverhetjük is össze, egyelőre a dresszing nélkül.
- Közben a burgonyák megfőttek, így szűrjük le, tegyük hozzá a vajat, és a krumplinyomó segítségével törjük össze, majd habverővel keverjük ki.
- A megsült édesburgonyákat vegyük ki a sütőből, kicsit hagyjuk hűlni, a héját egyszerűen húzzuk le, majd adjuk hozzá a burgonyapüré-alapunkhoz.
- Adjuk hozzá a másik fél lime levét, és reszeljük bele a héját is.
- Adjuk hozzá a finomra vágott koriandert, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és egy villa segítségével nyomkodjuk szét, keverjük el, és kész is!
A polip elkészítése:
- Miután felforrt a polipkarhoz feltett víz, vegyük le a tűzről, és a kiolvasztott polipokat a sous vide zacskóban hagyva temperáljuk maximum 8 percig. Közben hevítsünk fel egy serpenyőt, öntsünk bele olívaolajat, adjunk hozzá egy kevés vajat és zúzott fokhagymát.
- A temperált polipokat szedjük ki a zacskóból, és tegyük bele a forró serpenyőbe. Sózzuk, borsozzuk, és a kellemes ízhatásért facsarjunk rá egy kevés citromlevet, majd így grillezzük 2-3 percig. A polipkarok így ízgazdagok, szaftosak és omlósak lesznek.
- Tálalás előtt a salátát a már elkészített dresszinggel keverjük össze. Az édesburgonya-püréből tegyünk a tányér közepére, halmozzunk rá egy kevés salátát, és helyezzük rá a grillezett polipkarokat. Tálaláskor szórjunk rá friss, finomra vágott petrezselymet és koriandert. #