Természetesen sok vendég szereti az olyan ínycsiklandó grillezett húsokat, mint a borda, tarja, steak vagy csirke. Az utóbbi években azonban a grillezett zöldségek és gyümölcsök egyre népszerűbbek, amelyeket már nem csak köretként vagy hús mellé kínálhatunk, hanem önmagukban is finom alapanyagok!
Hagyományosan gyakran látunk a grillen sárga és piros paprikát, cukkinit, padlizsánt és gombát, amelyek mindig ízletesek, de ahogy mondják, a narancs nem az egyetlen gyümölcs, és számos más alternatíva is jól működik a grillen. Adj egy esélyt az alábbi zöldségeknek és figyeld a vendégvisszajelzéseket!
Római saláta
A római saláta grillezésekor a levelek karamellizációjával teljesen új ízvilágot fedezhetsz fel, amely mély és keserű, krémes és összetett egyszerre. Vágd ketté a salátát, hogy jól átöblíthesd, majd hagyd természetesen megszáradni. Sózd be a salátát, és helyezd a feleket a grillre, vágott felülettel lefelé. A legjobban alacsony és közepes hőfokon sülnek, ezért tartsd őket a grill szélein. Amikor sötétzöld színűek és szépen megpirultak, egyszerűen vedd le őket a grillről, és hagyd hűlni. Tálald citromlével és bőven szórt parmezán sajttal.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2024/06/romai-salata-1.jpg)
Édeskömény
Csúcsra járathatod a nyári ízeket, ha a grillen készíted el az édesköményt. Vágd a gumóját vastag szeletekre, locsold meg olívaolajjal, és helyezd a grillre. Amikor megpirult, tálalhatod egy szicíliai édeskömény-narancs saláta részeként, de hamburgerekben is elképesztően jól tud működni.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2024/06/edeskomeny.jpg)
Póréhagyma
A póréhagyma finom, visszafogott íze kiválóan alkalmas a grillezésre. Vágd ketté, és alaposan öblítsd át a levelek között. Csomagold alufóliába, helyezd a grillre, majd fedd le és főzd 15 percig. Ezután vedd ki az alufóliából, és helyezd a vágott felülettel lefelé a grillre, hogy megpiruljon. Győződj meg róla, hogy jól átsült, különben túl kemény lehet.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2024/06/porehagyma.jpg)
Kelbimbó
Nem mindenki kedvence, de a kelbimbó egészen új oldalát mutatja meg, ha grillezve kerül a tányérra, mivel a sötét és kesernyés pörzs megemeli a kelbimbó zöldes jegyeit. Locsold meg egy kevés, frissítő citromlével, dobj mellé az édesköményből, és tálalj felejthetetlen fogást!
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2024/06/kelbimbo.jpg)
Édesburgonya
Vágd ketté az édesburgonyákat, sózd meg, majd locsold meg jó minőségű extra szűz olívaolajjal. Nagyon jól illik még hozzá a zsálya és a rozmaring, ezért érdemes tenni egy-egy ágat a burgonyára, majd helyezd a grillre vágott felülettel lefelé. Fedd le a grillt, és hagyd, hogy lassan süsse. Fordítsd meg őket körülbelül 15 perc után, és süsd a másik oldalukat további hat percig. Ezután vedd le a grillről, és hagyd hűlni. A belsejüket közvetlenül a héjukból kikanalazva is kínálhatod, vagy készíthetsz belőlük finom füstös édesburgonya-pürét, esetleg salátát.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2024/06/edesburgonya.jpg)
Avokádó
Nem az első dolog, ami eszünkbe jut ha grillezésről van szó, de az avokádóhoz természetesen jól illenek a füstös, grillezett ízek. Vágj félbe egy szép érett avokádót, távolítsd el a magját, és helyezd a vágott felülettel lefelé, amíg minden oldala szépen meg nem pirul. Kínálhatod közvetlenül a héjából, vagy készíthetsz belőle egy izgalmas guacamolét.
![](https://blog.matusz-vad.hu/wp-content/uploads/2024/06/avokado.jpg)