fbpx

Természetesen sok vendég szereti az olyan ínycsiklandó grillezett húsokat, mint a borda, tarja, steak vagy csirke. Az utóbbi években azonban a grillezett zöldségek és gyümölcsök egyre népszerűbbek, amelyeket már nem csak köretként vagy hús mellé kínálhatunk, hanem önmagukban is finom alapanyagok! 

Hagyományosan gyakran látunk a grillen sárga és piros paprikát, cukkinit, padlizsánt és gombát, amelyek mindig ízletesek, de ahogy mondják, a narancs nem az egyetlen gyümölcs, és számos más alternatíva is jól működik a grillen. Adj egy esélyt az alábbi zöldségeknek és figyeld a vendégvisszajelzéseket!  

Római saláta

A római saláta grillezésekor a levelek karamellizációjával teljesen új ízvilágot fedezhetsz fel, amely mély és keserű, krémes és összetett egyszerre. Vágd ketté a salátát, hogy jól átöblíthesd, majd hagyd természetesen megszáradni. Sózd be a salátát, és helyezd a feleket a grillre, vágott felülettel lefelé. A legjobban alacsony és közepes hőfokon sülnek, ezért tartsd őket a grill szélein. Amikor sötétzöld színűek és szépen megpirultak, egyszerűen vedd le őket a grillről, és hagyd hűlni. Tálald citromlével és bőven szórt parmezán sajttal.  

Kép: www.adobestock.com

Édeskömény

Csúcsra járathatod a nyári ízeket, ha a grillen készíted el az édesköményt. Vágd a gumóját vastag szeletekre, locsold meg olívaolajjal, és helyezd a grillre. Amikor megpirult, tálalhatod egy szicíliai édeskömény-narancs saláta részeként, de hamburgerekben is elképesztően jól tud működni.  

Kép: www.adobestock.com

Póréhagyma

A póréhagyma finom, visszafogott íze kiválóan alkalmas a grillezésre. Vágd ketté, és alaposan öblítsd át a levelek között. Csomagold alufóliába, helyezd a grillre, majd fedd le és főzd 15 percig. Ezután vedd ki az alufóliából, és helyezd a vágott felülettel lefelé a grillre, hogy megpiruljon. Győződj meg róla, hogy jól átsült, különben túl kemény lehet.  

Kép: www.adobestock.com

Kelbimbó

Nem mindenki kedvence, de a kelbimbó egészen új oldalát mutatja meg, ha grillezve kerül a tányérra, mivel a sötét és kesernyés pörzs megemeli a kelbimbó zöldes jegyeit. Locsold meg egy kevés, frissítő citromlével, dobj mellé az édesköményből, és tálalj felejthetetlen fogást!  

Kép: www.adobestock.com

Édesburgonya

Vágd ketté az édesburgonyákat, sózd meg, majd locsold meg jó minőségű extra szűz olívaolajjal. Nagyon jól illik még hozzá a zsálya és a rozmaring, ezért érdemes tenni egy-egy ágat a burgonyára, majd helyezd a grillre vágott felülettel lefelé. Fedd le a grillt, és hagyd, hogy lassan süsse. Fordítsd meg őket körülbelül 15 perc után, és süsd a másik oldalukat további hat percig. Ezután vedd le a grillről, és hagyd hűlni. A belsejüket közvetlenül a héjukból kikanalazva is kínálhatod, vagy készíthetsz belőlük finom füstös édesburgonya-pürét, esetleg salátát. 

Kép: www.adobestock.com

Avokádó

Nem az első dolog, ami eszünkbe jut ha grillezésről van szó, de az avokádóhoz természetesen jól illenek a füstös, grillezett ízek. Vágj félbe egy szép érett avokádót, távolítsd el a magját, és helyezd a vágott felülettel lefelé, amíg minden oldala szépen meg nem pirul. Kínálhatod közvetlenül a héjából, vagy készíthetsz belőle egy izgalmas guacamolét. 

Kép: www.adobestock.com

Forrás 

Tags: , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE