fbpx

Karácsonyi halászlékörkép 3/1

Vírus ide vagy oda, rohamléptekkel közelednek a karácsonyi ünnepek, és a kimutatások szerint Magyarország lakossága ebben az időszakban ejti meg éves halfogyasztásának kb. 80%-át. Hogy ez így jól van-e vagy sem, erről most nem érdemes vitát nyitni (jobb lenne, ha több halat ennénk), viszont ideje kitalálni a karácsonyi menüt és/vagy letesztelni, honnan is szerezzük be a finomabbnál finomabb halakat.

A Tiszacsegei Halászcsárda mostanában zárva tart, mint minden vendéglátóhely hazánkban, de azért nem hagyja cserben a vendégeit. A Tisza-parti étterem tulajdonosa, Szalai János, „Duda” most is, ahogy mindig, igyekszik mindenkinek a kedvére tenni.

– Elvitelre főzünk, a rendeléseket telefonon lehet leadni, egész héten, aztán az elkészült ételek péntek-szombat vasárnap 11 és 15 óra között elvihetők. Szűkebb étlappal dolgozunk, mind normál időszakban, de abból mindent megfőzünk-megsütünk, csak haza kell vinni és már készen is van a finom ebéd vagy vacsora.

– Karácsonykor a halászlé kiemelt szerepet kap, egy halászcsárda esetében pedig ez hatványozottan igaz. Milyen halakat használnak fel hozzá?

– Beleteszünk mi mindent, ami jó. Keszeget, kárászt egészben, a pontynak, harcsának pedig a nyesedékeit, a bőrét, csontját. Belepakolunk mindent, amitől igazán jó íze van a halászlének.

– Mivel a rendelkezések értelmében az éttermek csak halastavakból vagy külföldről származó halakat dolgozhatnak fel, az önök híres tiszai halászlevébe illetve az étlap más ételeihez honnan érkeznek a halak?

– Megvannak a beszerzési forrásaink, mindegyik megbízható, finom halat ad. Sokat rendelünk a Matusz-vadtól például, süllőt, folyami harcsát, keszeget is.

– Aki csak szereti, mindig, mindenkinek van egy bombabiztos halászléreceptje. Az önökének mi a titka?

– Mi mindennap frisset főzünk, ami előző napról megmarad, azt kiöntjük. A megfőtt levet kézzel passzírozzák át a kollégáim, ezt a trükköt régi tiszai gazdasszonyoktól, szakácsnőktől lesték el az embereim. Ez a titka, meg a jó alapanyag, jó hal és jó paprika.

– Milyen egyéb halételeket kínálnak még ebben a szűkös időszakban?

– Például süllőfilét, az nagyon népszerű és finom. Készítjük töltve, rántva, roston sütve, és a mai, modern táplálkozási elveknek megfelelően salátával kínáljuk. Igyekszünk mindenki igényeinek megfelelni. A szakácsaink és a személyzet tagjai nagyon kreatívak, rendszeresen tanácskozunk, megvitatjuk, mi újat láttunk-hallottunk. Folyton azon törjük a fejünket, hogy miféle újdonsággal lepjük meg a vendégeinket.

Címkék: ,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE