Van, ahol Kevin, van, ahol a bejgli, Franciaországban pedig karácsonyi fatörzs nélkül nem telhetnek el az ünnepek. Nagyon látványos és nem is bonyolult sütemény, mely egy csapásra ünnepi hangulatot varázsol az asztalra.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 db tojás
- 6 ek liszt
- 6 ek kristálycukor
A krémhez:
- 4 db tojássárga
- 2 ek kristálycukor
- 7 g vaníliás cukor
- 10 dkg étcsokoládé
- 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 2 ek rum
- 5 dkg durvára vágott dió/ szeletelt mandula
A piskóta elkészítése:
- A tojásokat válasszuk szét.
- A tojássárgákat 4 evőkanál cukorral keverjük habossá, a tojásfehérjét pedig a maradék cukorral verjük kemény habbá.
- A tojássárgájához szitáljunk 6 evőkanál lisztet, keverjük el, majd óvatos és egyenletes mozdulatokkal keverjük hozzá a tojásfehérjehabot.
- Oszlassuk el vékonyan 42×30 cm-es széles, sütőpapírral bélelt tepsire, majd 7 perc alatt süssük készre 175-180 fokra előmelegített sütőben (tűpróba ajánlott).
- Sütés után helyezzük át egy tiszta és nedves konyharuhára a piskótalapot, majd így tekerjük fel, és hagyjuk pihenni, amíg elkészítjük a krémet.
A krém elkészítése:
- A krémhez a tojássárgáját keverjük habosra a kristálycukorral,
- majd vízgőz felett folyamatos keverés mellett főzzük krémesre és hagyjuk kihűlni.
- A puha vajat keverjük habosra a vaníliás cukorral.
- Az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, ezt keverjük össze a rummal, vaníliáscukros vajjal és tojáskrémmel.
A karácsonyi fatörzs összeállítása:
- Tekerjük ki a piskótát a nedves konyharuhából.
- A krém kétharmadát egyenletesen kenjük el a piskótán, szórjuk meg dióval vagy mandulával, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel óvatosan és szorosan.
- A maradék krémet kenjük rá és kedvünk szerint díszítsük.
Jó étvágyat!