fbpx

Az utóbbi években sokat hallani farm to table éttermekről, de ezek megvalósítása egy teljes életfilozófiát, sőt akár életvitelt is jelent. De hogy néz ki mindez a gyakorlatban? Három világhírű farm to table éttermen keresztül világítjuk meg, miért is izgalmas ez a zöld új irány a vendéglátásban.

Farm to table, más néven farm to fork, azaz a kertből az asztalra (avagy a villára). Jó ideje trend világszerte, külföldön akár több Michelin-csillaggal is értékelnek ilyen koncepciójú éttermeket, de ezek megvalósítása valójában minden más étteremtípusnál nagyobb kihívást jelent. A farm to table nem csak egy szimpla éttermi koncepció, mintha egy újabb sushi-, BBQ- vagy tapasbár hanem egy teljes fordulatot jelent: vissza az alapokhoz, vissza a természethez.

A farm to table egy gyűjtőfogalom

Minden farm to table étterem más és más attól függően, hogy milyen éghajlaton, környezetben és elszántsággal képviselik a „kertből az asztalra” elgondolást. Mindegyikükben közös, hogy kizárólag olyan alapanyagok kerülhetnek csak a konyhára, amelyeket a lehetséges legtermészetesebb úton, lehetőleg ökológiai gazdálkodásban állítanak elő, és vagy magától az őstermelőtől szerzik be, vagy a farm to table még magasabb szintjén ők maguk állítják elő.

Friss termények egy olasz étteremben, mellette pincér
Fotó: Josh Hild, Unsplash.com

Már csak az őstermelőktől való beszerzés is komoly plusz terhet ró a séfre, hiszen akár egyenként kell megtalálnia azokat a termelőket, gazdálkodókat, akiktől külön-külön kell megoldani a beszállítást, annak minden hivatalos igazolásával együtt. Tudniillik, hogy termelői igazolvány és az előírások betartása nélkül a legszimpatikusabb háztáji termelőtől sem szabad beszállítania egy vendéglátóhelynek.

A koncepciót igazán komolyan vevő éttermekhez pedig saját kert vagy akár egész tanya is tartozik. Ez esetben maga a séf és csapata vagy a tulajdonos is foglalkozik gazdálkodással, ami jelenthet kertészkedést és állattartást egyaránt. Ezeken a helyeken a vendégek egy teljes élménycsomagot kapnak, hiszen az étkezést összeköthetik egy kirándulással, tanyalátogatással és a természetközelben eltöltött, ráérős órákkal. Három olyan farm to table éttermet mutatunk be, akik a természethű elgondolással nemzetközi hírnévre tettek szert.

Szlovénia büszkesége: Hiša Franko

2017-ben világ legjobb női séfjének választották Ana Rošt, aki a két Michelin-csillagos – plusz Zöld-csillagos – elismerésig fejlesztette éttermét, Hiša Frankot. Szlovéniában, a paradicsomi szépségű Soča-völgyben található az étterem, amely 2022-ben a Sferic-díjat is elnyerte a kulináris technikák tudományos elismeréseként.

11 fogásos kóstolómenüjük a környék ehető kincseit mutatja meg fine dining tálalásban, de a Hiša Franko alapelve legalább annyira a közösség is, mint a tiszta alapanyagok használata.

Ana Roš férje, Valter saját maga érleli a hagyományos Tolminc”sajtot, és ő gondozza az étterem ritka, évjáratos szlovén borainak gyűjteményét. A tenger gyümölcsei Ana kedvenc helyi halászaitól érkeznek, és minden más élelmiszer az étterem kertjéből és a közeli gazdaságokból származnak.

A csapat egyik tagja csak a természetben gyűjtögetéssel foglalkozik: minden nap gombákat és fűszernövényeket szed az étterem konyhájára. Egy gyógynövényszakértő munkatársuk házi készítésű teáit is kínálják mindig a hangulathoz és az adott napszakhoz igazodva. A Hiša Frankot egyszer látni és kóstolni kell.

A legendás bécsi farm to table: Steirereck

Bécs egyik méltán leghíresebb éttermében már akkor farm to table volt az alapelgondolás, amikor ez még egyáltalán nem volt divatban. A Steirereck egy tükörszerű üveg- és fémszerkezetben található, amelyet a zöldellő Stadtpark vesz körül.

A modern épület tetején egy olyan kertet gondoznak, amelyben 120 különleges gyógynövény nő – de ez csak a konyha egyik beszerzőhelye a sok közül, ahonnan a bioalapanyagaik származnak. További különleges beszerzéseik a Hallstatti-tóból származó vad csuka, a Schönbrunni kastély kertjéből származó citrusfélékről vagy a Bécs külterületén élő biotermelők hihetetlenül változatos zöldségei. A Steirereck egy fogalom, nem érdemtelenül!

„Zöld” fine dining Amszterdamból: de Kas

Az Amszterdam külvárosában található de Kas egy óriási télikertben kapott helyet. Az üveg borítású épületben működik a sok Michelin-csillagos hellyel büszkélkedhető város egy legkülönlegesebb fine dining étterme. A vacsoramenü mindig fixen 5 fogás, és nem lehet előre tudni, hogy mi kerül az asztalra, hiszen azt maximálisan az aznapi legfrissebb termények és húsok, halak határozzák meg.

A séf a helyi alapanyagok csúcsra járatásának bajnoka. Ezek vagy közeli farmokról származnak, vagy a saját üvegházból. Így vendégek azt is láthatják, ahogy az ételeikhez felhasznált termékek hol nőnek. A tálalás és az ízek azonban egyáltalán nem a vidéki, egyszerű, rusztikus stílust képviselik. 100% fine dining a kertből az asztalra.

Forrás

Címkék: ,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE