fbpx

A gombák jó híréért nem kell túl messzire menni, hiszen már mindenki tudja, hogy nagyon egészséges, és könnyen hozzá lehet jutni. Ettől függetlenül – az árak tekintetében – nem a legolcsóbb alapanyag, persze ez sok mindentől függ. Az viszont biztos, hogy régóta fogyasztjuk, és rengeteg fajtája van.

fotó: Pixabay Gombás étel

Érdekes élőlény a gomba

A gombák különleges élőlények. Az élővilág egy önálló országát alkotják, mert a gombák a növényekkel ellentétben és az állatokhoz hasonlóan heterotrófok, azaz szénszükségletüket szerves anyagokból, energiaszükségletüket pedig kémiai anyagokból fedezik. A gombák többnyire a szárazföldi körülményekhez alkalmazkodtak. Bizonyos jellemzőik az állatokkal vagy a növényekkel állnak rokonságban, viszont vannak olyan egyedi, csak rájuk jellemző tulajdonságaik is, melyek mindkettőtől megkülönböztetik őket. A gombák az egész világon megtalálhatók. Nagyon különböző életkörülményekhez alkalmazkodtak, elviselik a sivatagok szárazságát, a magas sókoncentrációt, a mélytengeri környezetet. Egyes fajaik túlélik az űrbeli erős ultraibolya, valamint kozmikus sugárzásokat, sőt még a radioaktivitást is elviselik. Mintegy 148 ezer gombafajta ismeretes, de tényleges számuk jóval nagyobb lehet. Kétségtelen, hogy a gomba az egyik legkülönlegesebb élőlény!

eredei gomba

Fotó: Pixabay Eredei gomba

Az emberek már a történelem előtti időkben is felhasználták a gombákat. Az Alpokban talált 5300 éves, Ötzinek elnevezett múmia mellett kétféle taplót is találtak, amelyeket tűzgyújtásra használtak. Jellemzően a gombákat sebek gyógyítására és esetleg fájdalomcsillapításra alkalmazták. Az elgondolkodtató tény, hogy ha ilyen régen használjuk, és rengeteg dologra alkalmasak, miért nem fogyasztunk belőle jóval többet.

gomba lapanyag

Fotó: Pixabay Gomba alapanyag

A gombák jelentősége

A közvetlen fogyasztáson túl a gombákat évezredek óta használják az élelmiszerek tartósítására vagy erjesztésére. A vadon termő gombák összegyűjtésén kívül ma már termesztik és nemesítik is őket. Az általuk termelt számos antimikrobiális, bioaktív vagy gyógyhatású vegyület miatt jelentőségük a tradicionális és a modern orvoslásban is óriási. A genetikailag módosított élesztőgombákat – könnyű tenyészthetőségük miatt – a biotechnológiai iparban is rutinszerűen használják.

gombakosár

Fotó: Pixabay Gombakosár

A gombák a gasztronómiában

A gombákat nemcsak általános táplálék formájában hasznosítja a gasztronómia, hanem rengeteg területen alkalmazzák őket.

A kenyér és más tésztafélék kelesztésénél használt élesztő az egysejtű sörélesztő. Élesztőgombákkal erjesztik a sört, a bort, illetve a tömény italokhoz a cefrét. A japán konyhában a kódzsu segítségével erjesztik a szakét, a miszót, a szójaszószt, míg a jávai konyha a tempeh készítésénél használja fel. Manapság már főleg olyan nemesített gombatörzsek vannak forgalomban, amelyek hatékonyabban fermentálnak.

gombás tészta

Fotó: Pixabay Gombás tészta

A gomba, mint táplálék

A különböző felhasználási területeken kívül a gomba felhasználása ősidők óta közvetlenül szolgálja az emberiséget. Sokáig csak egyszerűen összegyűjtötték a vadon termő gombákat, és felhasználták őket a konyhában. Persze gyorsan rájöttek, hogy nem minden gomba egészséges, sőt, vannak kifejezetten mérgező fajták. Nem véletlen, hogy kialakult a „gombaszakértő” fogalma. Már régen is voltak olyan emberek, akik tapasztalás és átadott tudás alapján meg tudták állapítani, melyik ehető és melyik nem. Persze a kereslet emelkedésével már több évszázada termesztik is őket.

a gomba egészséges

Fotó: Pixabay A gomba egészséges

Hazai gombászat

Magyarországon a leggyakrabban fogyasztott és legnagyobb mennyiségben termesztett gomba a csiperke. Ennek egyetlen oka, hogy rengetegféle módon felhasználható. Rántva, sütve, mártásban, levesekben, salátákban egyaránt fogyasztjuk. Hazánkban is a gasztronómia része, de sokkal kevesebbet fogyasztunk belőle, mint a környező országokban.

gombaszedés

Fotó: Pixabay Erdei gombászás

A gomba roppant egészséges

Alapvetően magas rosttartalommal rendelkeznek, és sokat tudnak segíteni különféle betegségek megelőzésében. A gombára nyugodtan ki lehet mondani, hogy szuperélelmiszer, mivel rendkívül jótékony az emberi szervezet számára. Kiváló forrása a riboflavinnak, káliumnak, réznek, thiaminnak, niacinnak (B3-vitamin) és folsavnak.

Kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin- és rézforrás. A szelén csökkenti tudja a szabad gyökök káros hatását, tehát antioxidáns. Segíthet a szívbetegségek, az asztma és az ízületi gyulladások megelőzésében, a csontok, ízületek rugalmasságának megőrzésében.

A magas B-vitamin-tartalma miatt a fehérjék, szénhidrátok anyagcseréjében fontos tápanyagforrás, egyúttal csökkenti a stressz által okozott negatív hatásokat. Cinktartalma miatt stabilizálja a vércukor- és anyagcsereszintet, mindemellett nélkülözhetetlen az erős immunrendszerhez.

A gombák – köztük a csiperke – remek káliumforrást biztosítanak, így szerepet játszhatnak a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, a savak és a lúgok egyensúlyának megtartásában. Idegrendszeri problémák megelőzésének fontos eszköze, illetve a vérnyomásproblémák megelőzésében is szerepet játszik.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Olvass tovább:

Egy hazai mestercukrász, aki biztosan ott lesz a párizsi csokoládé világbajnokságon

Ma a vendéglátás a teljesen elhivatottaké, azoké, akik őrülten hisznek…

A COVID-pandémia kellős közepén nyitottak, nincs pardon a minőségben…

Címkék: ,,,,,,,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE