Az okrapörkölt, arabul bamia, a Közel-Kelet számos országában előforduló klasszikus étel, melynek alapja ez a trópusi, zárvatermő növény. A pörkölt általában bárány vagy borjúhúsból készül és rizzsel tálalják. Ha szeretitek kipróbálni más nemzetek konyháját és a különleges ízeket, már van is egy ötletünk holnapra…
Hozzávalók 4 főre:
- 40 dkg borjúcomb
- 40 dkg okra
- 6 gerezd fokhagyma
- 10 dkg vöröshagyma
- 2 dl étolaj
- 8 dkg paradicsompüré
- 2 dkg gránátalma melasz
- 30 dkg basmati rizs
- 5 dl zöldségalaplé
- Só
- Bors
Az okrapörkölt elkészítése:
- A kockára vágott borjúcombot sózzuk, borsozzuk, majd egy edényben kevés, forró olajon körbepirítjuk, és kiszedjük.
- A hagymát apró kockára vágjuk és ugyanebben az edényben kevés sóval üvegesre pároljuk.
- A húst rászedjük a hagymára, hozzáadjuk a paradicsompürét, a szeletelt fokhagymát, valamint a gránátalma melaszt.
- Sóval, borssal ízesítjük és elkezdjük párolni. Ha a hús már félig puha, hozzáadjuk az okrát. Zöldségalaplével pótoljuk az elpárolgott folyadékot és készre főzzük.
- A rizst kétszer-háromszor hideg vízben átmossuk.
- Egy edényben forraljunk annyi vizet, ami a rizs 1,4-szerese, adjunk hozzá kevés sót, majd öntsük bele a rizst.
- Nagy lángon főzzük, amíg ismét felforr, fedjük le, majd hagyjuk takaréklángon 10-11 percig, közben pedig ne kevergessük!
- Ha lejárt az idő, kapcsoljuk le alatta a tűzhelyet és hagyjuk pár percet pihenni. Ezután villával lazítsuk fel és már tálalhatjuk is a pörkölttel.
Jó étvágyat!