A német nyelvterületen elterjedt rollbraten, vagyis magyarul göngyölt hús egy igazi vasárnapi asztalra született fogás. A köretnek gyakorlatilag csak a képzelet szab határt, mi ezúttal egy különleges burgonyával és egy izgalmas lencsepürét álmodtunk mellé.
Hozzávalók 6-8 főre:
- 1 rúd malac rollbraten
- 3 dl világos sör
- 25 dkg sertés zsír
- 5 szál friss rozmaring
- 30 dkg lencse
- 3 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2 db burgonya
- 2 db babérlevél
- 1 ek mustár
- 1 db füstölt csont
- 2 ek 10%-os ecet
- 6-8 db sajtos gratin
A rollbraten elkészítése:
- A göngyölt malacot kenjük be zsírral, dörzsöljük be sóval, majd helyezzük egy nagyobb tepsibe. Rakjunk köré 2 fej vöröshagymát és fél fej fokhagymát héjastól, friss rozmaringot, majd öntsük nyakon sörrel és adjunk hozzá egy kevés vizet.
- Alufóliával fedjük le, helyezzük 150 fokra előmelegített sütőbe és süssük 4-5 órát. Érdemes 20 percenként forgatni és közben a pecsenyelével locsolgatni. Az utolsó 1 órában vegyük le róla a fóliát és egy ecset segítségével kenjük be egy kevés ecettel a rollbraten bőrét. Ez segíteni fog, hogy még ropogósabb legyen a malac bőre!
- Sütés után 15-20 percet pihentessük majd ezután szeletelhetjük.
A köret elkészítése:
- A lencsét előzőleg áztassuk hideg vízbe egy éjszakára.
- A füstölt csontból 1 fej vöröshagymával, 3 gerezd fokhagymával, babérlevéllel, egész borssal főzzünk egy alaplevet. A másik fej vöröshagymát vágjuk finomra és kevés zsiradékon kezdjük el lepirítani.
- Adjunk hozzá 1 ek mustárt, majd ezt is pirítsuk le.
- Tegyük bele az áztatott lencsét, öntsük fel annyi szűrt füstölt alaplével amennyi 1 ujjnyira ellepi.
- Tegyük bele a burgonyákat is és főzzük addig, míg a lencsék meg nem puhulnak. A végén turmixoljuk le és közben adjunk hozzá ízlés szerint ecetet.
- A gratin burgonyákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben 200 °C fokon 15-18 perc alatt süssük készre.
- Tálaláskor kínáljuk a malacsült pecsenyeszaftjából készített Gravy-mártással.
Jó étvágyat!