Szilveszterre nagyszerű étel a ropogós malacsült, amelynek ugyan az elkészítése 2,5- 3 óra is lehet, de megéri a fáradtságot. Pirított kolozsvári szalonnán dinsztelt káposztával és hagymás sült burgonyával az igazi.
Hozzávalók:
- bőrös malaccomb
- savanyú káposzta
- zöldség alaplé
- kolozsvári szalonna
- 10 dkg sertészsír
- 4 fej vöröshagyma
- 2 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- babérlevél
- friss burgonyagolyók
- 1 dl száraz fehérbor
- só, bors
Sült elkészítése:
A malaccomb bőrét beirdaljuk, úgy, hogy a húst ne sértsük meg, besózzuk, borsozzuk a húsos oldalát, majd egy sertészsírral kikent tepsibe elhelyezzük bőrével felfelé. Rászórjuk a felszeletelt, vagy felkarikázott vöröshagymát, melléteszünk két db babérlevelet és meglocsoljuk a zöldségalaplével. Alufóliával lefedjük és 180 Celsius-fokos előmelegített sütőbe betesszük sülni 1,5- 2 órára. Amikor már csaknem puhára sült a hús, akkor levesszük róla az alufóliát és továbbsütjük fél órán keresztül, hogy ropogósra pattogjon ki a bőre.
Bajor káposztaköret:
A kolozsvári szalonnát 1×1 cm-es kockákra felaprítjuk, vöröshagymát apróra felvágjuk, a savanyú káposztát hosszában felvágjuk. Megpirítjuk a kockára vágott kolozsvári szalonnát az aprított vöröshagymával, majd ráhelyezzük a savanyú káposztát. Ráöntjük a bort, így együtt pároljuk 25-30 percig.
Hagymás pirított burgonyaköret:
A nagyobb burgonyákat kettévágjuk, majd kevés zsíron serpenyőben megpirítjuk. Mielőtt elkészül, rádobjuk a felszeletelt vöröshagymát és együtt néhány percig továbbsütjük.
Forrón tálaljuk!
Patkó Dávid kreatív séf ajánlásával!#