fbpx

Az őszi szezon királynője a sütőtök. Élénk színével, édeskésségével és simulékonyságával az évszak kedvence. Egyetlen hibája, hogy mindehhez elő kell készíteni. Van erre egy jó módszerünk.

www.pixabay.com

Ősszel óhatatlanul is eltűnik a zöldségek java a piaci kofák standjairól és lassan a kertünkből is. Persze a beszállítók többsége szívesen kínálja januárban is a paradicsomot, paprikát, de mindig a szezonalitás alapanyagoknak van nagyobb sikere.

A hideg idő új ingereket, érzéseket és szokásokat hoz elő az emberekben, ahogy az étkezésben is. Szívesebben iszunk teát, nézünk filmet és eszünk fűszeresebb, egytálételeket, leveseket is, mint máskor. A káposzta, fekete retek, a cékla és hagymák mellett nekem a sütőtök a legnagyobb kedvenc. Kóstoltam már nagyon rossz ételeket is belőle, de valójában művészet elrontani a sütőtökös ételeket, mert alapvetően az állagától, színétől és ízétől valahogy minden finomabb lesz.

Tipp az előkészítéshez: A sütőtököt amellett, hogy egészben is meg lehet sütni, ez legalább 1.5 órát vesz igénybe. A sütőtök kockákat viszont érdemes forró serpenyőben egy kis kocka hideg vajjal körbepirítani, hogy egy kis pörzsanyagot és sült ízt adjunk neki. Mennyei alapízt ad majd az ételünknek.

www.pixabay.com

A sütőtökből nem csak leves készülhet gyorsan

Az őszi zöldségek és gyümölcsök érdekes párhuzama és egyben bravúrossága bravúrja, hogy a legtöbbjük nagyon kemények, de hőkezeléssel pillanatok megpuhulnak. A zeller, cékla, körte, répafélék, burgonyák és a tökfélék keménységük miatt hosszú ideig tárolhatóak hűvös helyen, pincében, kamrákban, de bármikor 20 perc alatt étel is készülhet belőlük. A sütőtök viszont mindközül az egyik leguniverzálisabb, hiszen, ahogy a fokhagyma, úgy a pillecukor is illeszkedik hozzá. Készül belőle pogácsa, főzelék, muffin, sajttorta, de még caffe latte is a bisztrókban. És ez csupán a kezdet, hiszen az állaga miatt is imádják a séfek. A sütőtök nagyon jó piskótába, hogy szaftos legyen, kenceként chilivel, hogy krémes legyen, amit pirítóson kínálnak, vagy töltelékként is a sajtos csirkébe, ami nem olvad hőre, mégis tartalmas marad. Egyszóval, ma már a sütőtök nem csak finom, egészséges, de igen jó marketingfogás is az őszi étlaphoz, mert élénk színével egyszerűen tarol.

www.pixabay.com

A tudatos vendégkör

Manapság nem elég csak ízletesen főzni, mert a vendég a kreativitást, a környezettudatosságot ugyanúgy ’pontozza’ a fogyasztása után. Előfordul, hogy elvárja, legyen eper az étlapon februárban is, de többségében mégiscsak a szezon zöldségeit keresi az adott évszakban. A sütőtök pedig már olyannyira népszerű, hogy mindenki ismeri, használja és amint elérkezik a szeptember, már el is várja, hogy a vendéglátóhelyek kínálják. A vegán bisztrók, sőt a cukrászdák is nagy mennyiségben tartják előkészítve a fagyasztóban, mert pillanatok alatt felolvad, adagonként olvasztható, porciózva lehet eltenni és még abból is ki lehet venni annyit amennyire szükségünk van, akár csak egy rizottóhoz vagy díszítésként az ételekre. Egyfajta ajándék a természettől, hogy bőségesen van belőle, de elég egy kevés is ahhoz, hogy gazdagítsuk vele az ételeinket. Ősszel érdemes minél többet használni, de egy-egy adagot ízesítésnek vagy természetes színezéknek a szakácsok is szívesen tárolnak a fagyasztójukban.

Címkék: ,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE