A nagy húsevő séfek és vendéglátóhelyeik is nyitnak az új, környezettudatos és egyúttal trendi, vegetáriánus vagy vegán street food irányába. Kijelenthetjük, hogy jól döntöttek!
Érdemes belevágni?
Határozottan igen, ezt mondják a vendéglátóegységek. Kisebb rezsivel, jó hűtőrendszerrel, egy régi, felújított furgonnal körbejárják az országot. Ma már nem csak nyáron, hanem az év bármely szakában a rendezvények várják a látogatókat. Természetesen a pandémia időszaka kivétel ezalól, de felkészüléshez éppen ideális, hogy aztán elindulhassunk. A klasszikus street food mellett, mint a pulled pork, kolbászok, steakek, burgerek és a lángosok, érdemes felvenni az étlapra valami még ’trendibb’ fogást is. Egyre szélesebb a zöldséget kedvelők tábora, akik testüket és környezetüket egyaránt kímélik a hús mellőzésével. Kifejezetten értékelik, ha a rántott sajton és gombán kívül ehetnek valami kreatív, zöldséges finomságot is.
Lássuk az új street food fajtákat:
Taco minden verzióban
A tacot többségében már házilag készítik, otthon előre, egy jó minőségű kukoricalisztből. Ebbe viszont, ott helyben bármit bele lehet tölteni. A bbq húsok mellett a sült sajton, zöldségeken keresztül szinte mindent. Friss zöldség, magvak, csírák és öntetek kerülnek még rá, amivel látványosabb már nem is lehetne egy street food.
Vegán kencék kovászos kenyérrel
A kencék a leghálásabb ételtípusok egyike. Bármiből elkészíthető, csupán jó fűszerezés és krémes állag szükségeltetik hozzá. Tökéletesre sikerül a hüvelyesekből, sült zöldségből és előre elkészíthető, valamint hűthető. Érdemes adagonként, előre porciózni, amihez csak 1-1 vekni kovászos kenyeret szerzünk és már el is készült a vegán fogásunk.
Humusz, falafel golyók pitában
Az örök kedvenc, a török konyha, aminek számottevő része bizony zöldségalapú. Ilyen a csicseriborsóból, olíva olajból és citromlével készült falafel golyó, amiket kisütve, előre tudunk gyártani, majd humusszal, pitába tölteni. A humusz érdekes módon ugyanúgy csicseriborsóból, olajjal és citrommal, tahini szósszal készülő krém, ezért ehhez az ételhez nem nagy költségvetés, inkább kreativitás szükséges. Friss, látványos, könnyed étel, ami még a húsevőknek sem derogál.
Vega hot-dog, vega burger
Sokan kacagnak a húsmentes kolbászokat és pogácsák látványán, hiszen ezek valójában nem is azok. Viszont ugyanabban a formában el lehet készíteni zöldségből is egy kolbászt és egy húspogácsát is, ami tölthető buciba és baguettbe is. Igaz, ezzel van talán a legtöbb munka, de csak addig, amíg nem találunk egy beszállítót, aki akár készen is hozhatja ezeket a konyhánkra. Az effajta hamis ’kolbászok és húspogácsák’ általában bab alapból vagy szójában készülnek, sok fűszerrel, zöldségekkel, friss zölddel és dinsztelt hagymával. Tojás helyett áztatott utifűmaghéj tartja őket össze, vagy a szakszerű sütési mód.
Tengeri gyümölcsök, halak
Ne feledkezzünk meg az egyre népszerűbb tengeri halakról sem, aminek az első és legfontosabb kitétele, ahhoz, hogy árulni tudjuk őket, a hűtés.
A hűtőrendszerek kiváltsága, hogy jégen, fagyasztott, friss hallal is dolgozni tudunk. A hal az egyik leghálásabb alapanyag, ami biztonságos helyről szerezve kevés munkával, magas áron, jó minőségben eladható street foodként. Nyárson, baguettel, salátaágyon, levesben különleges finomság lehet minden ízlésű vendég számára.
Ezek a trendi, egészséges gyorsételek nagyon színesek lehetnek és nem utolsó sorban költséghatékonyak. Érdemes kísérletezni egy-két fajtával az étlapon. Mindemellett ne feledkezzünk meg a húsimádókról, mert egy jó hentes marha, vagy sertéshúsa legalább annyira egészséges, mint a zöldségek legjava.