fbpx

Ki az, aki nem szereti a polentát, vagyis a puliszkát? Habár nálunk az utóbbi évtizedekben kevesebbszer került a tányérra, mint például a rizs vagy a krumpli, ez a kukoricadarából készült aranysárga köret a sült húsok, a kacsa -és libamell fantasztikus kiegészítője.

Az alapvetően észak-olasz eredetű köret a magyar vidéken is rendkívül elterjedt, de kedvence az erdélyieknek is, akik szívesen fogyasztják a rántotta mellé. Az utóbbi időben a fővárosi éttermek újra kezdik felfedezni maguknak: igaz, sok helyen a menőbb „polenta” néven szerepel az étlapon, ám maga az étel a hagyományos puliszkát takarja. Nem csoda, hogy ez a tésztaféle az osztrákoknál, különösen Stájerországban is évszázadok óta ismert. Mi, magyarok rendszerint a hütték választékában, síeléskor találkozhattunk vele, ahogy az arrafelé szintén igen elterjedt krumpligombóccal is.

A nemzetközileg is kedvelt finomságokra specializálódott cég, a Meisterfrost portfóliójában gazdagon megtalálhatók az osztrák konyha remekei.

Mint a nagymamáink idejében

Kevesen tudják, de az osztrák tészta szakértői már 1985 óta jelen vannak a piacon. A Meisterfrost egyszerű, családi vállalkozásként indult Stájerország keleti részén, egy Rohrbach an der Lafnitz nevű kis községben. Eleinte nem volt más célkitűzésük, mint sültkrumplit szállítani a környékbeli vendéglők és szállók részére – ám hamar jött a siker, és vele együtt az egyre magasabb elvárások: beindult a palacsinták, rétesek, gombócok gyártása.

Az elmúlt 30 év alatt a cég igazi fogalommá nőtte ki magát Ausztriában. Fagyasztott termékeikkel ugyanazokat az eredeti, házias ízeket szállítják, mintha azok egyenesen a nagyi konyhájáról érkeznének. Mindehhez a legmodernebb technológia társul, bizonyítva, hogy a hagyomány és a fejlődés nem egymást kizáró fogalmak.

A Matusz-Vad Zrt. kínálatában találunk burgonyagombócot és zsemlegombócot, amik a vadételek tradicionális köretei lehetnek. Beszerezhetjük olyan, Ausztriából már jól ismert kedvenceinket is, mint a palacsinta sárgabarack töltelékkel vagy a Mohr im Hemd csokis sütemény. És ne feledkezzünk meg a palacsintatészta-csíkról, azaz fridattóról sem. Ezt az osztrákok általában levesbetétként használják, és mindannyiunk számára felidézi a stájer vendéglők hangulatát.

„Számunkra a kézművesség még mindig rendkívül jelentős téma. Minél több a kézműves munka egy termék mögött, annál autentikusabb az íze” – vélekednek a Meisterfrostnál. Tudják, kettős elvárásnak kell megfelelniük: egyrészt lényeges, hogy villámgyorsan elkészíthető ételeket tegyenek az asztalra. Másfelől azonban fontos, hogy ilyen formában is az otthon ízeit adják át.

Épp úgy, mint a nagymamáink idejében – ez a cég mottója, ahol a gombócokat is kézzel formázzák meg. Így érik el az eredeti recept szerinti könnyed, omlós állagot, ahogy a kiváló minőséget is. De kézműves módszerrel készül a császármorzsa, azaz kaiserschmarrn is: a dolgozók maguk öntik a serpenyőbe, maguk fordítják át és maguk is sütik meg a tésztát.

Hasonlóképp sül az almásrétes is, amit – időt és energiát nem kímélve – maguk gyúrnak meg és nyújtanak ki. Emberi kezek által kerül bele a töltelék, és rájuk hárul a legnehezebb feladat: a tészta feltekerése is. Ebben egy konyharuha van a segítségükre, amivel tökéletesen szakadásmentes tekercs készíthető.

imageportrait

A folyamat legfontosabb eleme a tészta kinyújtása. A hagyomány szerint a rétestésztának olyan áttetszően vékonynak kell lennie, hogy akár az aznapi újságot is elolvashassuk rajta keresztül! Ez a technika különbözteti meg csak igazán a kézműves rétestésztát attól, amit géppel nyomnak ki.

Fenntarthatóság mindenekelőtt

A Meisterfrost elve, hogy elsődlegesen a régióból származó alapanyagokat alkalmazzon: ilyen például a friss stájer alma, liszt, vaj és tej, ami hozzájárul a források és nyersanyagok fenntartható használatához. A termékek kizárólag a Grander vízélénkítővel kezelt vízzel készülnek. Ennek hála a víz visszanyeri eredeti struktúráját, ellenállóbbá válik és erősödik az öntisztulási képessége is.

A mirelit-óriásnál messziről kerülik az adalékanyagok, ízfokozók és egyéb mesterséges ízesítők használatát, de sót és cukrot is csak a legszükségesebb mennyiségben adnak a termékekhez. Szigorúan szem előtt tartják a nemzetközi élelmiszerbiztonsági szabvány (IFS) irányelveit, aminek hála az alapanyagok származása a teljes értéklánc mentén nyomon követhető. Az IFS előírja a nyersanyagok és a kész termékek eredetének pontos ellenőrizhetőségét, ahogy a legprecízebb higiéniai előírások betartását is.

imageportrait

A Meisterfrost ráadásul négy saját fotovoltaikus napelem-rendszerrel és egy kis vízerőművel is rendelkezik. Ezek együtt mintegy 300 kW energiát szolgáltatnak, ami fedezi a termelés szinte teljes energiaigényét. A cég tehát a saját, széndioxid-mentes, zöld villamosenergiáját használja, élen járva ezzel a fenntarthatóság terén – így elmondható, hogy a termékeik vásárlásával magunk is megújuló energiaforrásokat támogatunk.

Címkék:
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE