fbpx

A világ minden pontján reszketnek az izgalomtól a séfek, ha egy Michelin-ellenőr belép az éttermükbe. A két francia fivér által a XX. század elején megalkotott kalauz nehezen osztogatott (egy, kettő vagy három) csillaga napjainkra az haute cuisine éttermek leginkább vágyott elismerése lett.

A csillag mellett idén új szimbólum került be a kalauzba, egy zöld lóhere. A fenntartható gasztronómiát hirdeti és azok az éttermek érdemlik ki, akik felelősséget vállalnak az élelmiszerforrások és a biodiverzitás fennmaradásáért. A kalauz ítészei azt is figyelembe veszik, ha valamely intézmény megújuló energiaforrásokat használ.

A zöld lóhere 2020-as bevezetéséről azért született meg a döntés, mert a világot járó Michelin-ellenőrök tudatosan, egyre jobban odafigyelnek azokra a séfekre, akik komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy konyhájukban minél több munkafolyamat a fenntarthatóság jegyében történjen.

A dél-franciaországi, három Michelin-csillagos Mirazur étterem permakultúrás kertjei az elsők között hívták fel magukra a Michael-ítészek figyelmét. David Toutain séf környezettudatos termelőkkel és kézműves beszállítókkal való együttműködése hamar példaértékű lett, hasonlóképp Bertrand Grébaut séf biohulladék-újrafelhasználási stratégiájához egycsillagos éttermében, a párizsi Septime-ben.

A franciaországi Michelin-kalauz legfrissebb kiadásában eddig több mint ötven étterem nyerte el a zöld lóherét, legutóbb az írországi – eddig egycsillagos – Loam, amelyet Enda McEvoy séf neve fémjelez.

„A folyamatosan változó ételkészítési, beszerzési és hulladékkezelési eljárások közepette a séfek igyekeznek fejleszteni a módszereiket”, magyarázza Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója. „Ezek a kezdeményezések ötvözik elődeink tudásának legjavát az ötletekből soha ki nem fogyó mai szakácsok kreativitásával és újító szándékával. Célunk ezeknek az ötleteknek a minél szélesebb körben való terjesztése, ezért is helyezzük reflektorfénybe őket, hogy a fogyasztók és az egész emberiség figyelmét felhívjuk erre a szektorra és a benne rejlő zöld lehetőségekre.”

(forrás: euroanews.com)

Címkék: ,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE