A magyarok köztudottan nagyon kevés halat fogyasztanak az európai átlaghoz képest, annak ellenére, hogy köztudottan rendkívül egészséges. Ez a bőrös fogasfilé ugyan igényel némi időt, de a végeredmény minden rászánt percért kárpótol majd.
Hozzávalók:
A halhoz
Bőrös fogasfilé
Vaj 82% márkázott Goldsteig
Ibériai steakbors Kotányi Gastro
Az édesburgonya-püréhez
Édesburgonya-darabok
Sárgarépakocka
Só
Fehér bors őrölt Kotányi Gastro
A karfiolszószhoz
Vaj 82%-os
Liszt
Só
Fehér bors őrölt Kotányi Gastro
A batátapüréhez tegyük fel főni a sárgarépakockát és az édesburgonya-darabokat. Hogy még homogénebb legyen az állaga, tehetünk hozzá burgonyát is, ezáltal selymesebb textúrát kapunk végeredményben. Ízlés szerint adjunk hozzá sót és fehér borsot. Amint megfőtt, turmixoljuk le az egészet, és dobjunk hozzá néhány kocka hideg vajat.
A karfiolszószhoz szintén főzzük meg a zöldséget egy kis sóval. Készítsük el a vajmártást, majd pedig turmixoljuk addig, amíg szép fényes mártást nem kapunk. Ehhez világos vajas rántást készítünk, amit zöldségalaplével engedünk fel.
Végül a fogasfilét sütjük meg. A fogasfilét szárazra töröljük, fűszerezzük az enyhén citrusos Ibériai steakborssal, zsírpapíron sütjük először a bőrös felét, majd megfordítás után a másik oldalt. A végén néhány kocka vajat teszünk hozzá. Az édesburgonya-püré mellé még rusztikus tepsis zöldségeket tálalhatunk. Ezután már csak a bókokat kell begyűjtenünk!