Ez a desszert viszonylag újnak számít, csak az 1980-as évek közepén terjedt el. A tiramisu ma már nem csak az olasz, de mindenféle éttermek egyik legnépszerűbb desszertjévé vált. Egy kis odafigyeléssel elronthatatlan!
Hozzávalók (4 főre):
1 tojás
62 g kristálycukor
200 g babapiskóta
1 dl presszókávé
5 g kakaópor
A tiramisu elkészítése:
A habtejszínt lehűtjük. A tojást és a kristálycukrot egy rozsdamentes keverőtálba tesszük, majd vízgőz fölött elkezdjük melegíteni, közben folyamatosan kevergetjük. Amikor elérte a 65-70 Celsius-fokot, akkor elértük a megfelelő hőmérsékletet. Ezt könnyedén ellenőrizhetjük egy maghőmérő segítségével. Ha nincs kéznél maghőmérő, akkor az ujjunk hegyét érintsük a keverékhez. Ha csípős meleget érzünk, levesszük a vízgőzről és egy finom szűrő segítségével átszűrjük egy tiszta keverőtálba (vagyis kiszűrjük a jégzsinórt). Ezután kézi mixer segítségével addig habosítjuk, amíg el nem éri a konyha hőmérsékletét. A tojásos részhez adagoljuk a mascarponét, majd simára keverjük. A lehűlt habtejszínt hozzáadjuk a mascarponéhoz és kis fokozaton addig habosítjuk, amíg könnyű, krémes állagot nem kapunk. Felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük. Presszókávét főzünk, majd előkészítünk egy üveg tálat. A babapiskótákat belemártjuk a kávéba és egy sort rakunk az üvegtál aljára. Rászedjük a krém felét, majd szilikonlapát vagy habkártya segítségével elegyengetjük. Még egyszer megismételjük a folyamatot. Lefedjük az üvegtálat és hűtőszekrénybe tesszük, érdemes egy éjszakát várni. Tálalásnál megszórjuk a tetejét kakaóporral.#