A branzino, más néven tengeri süllő, egy sósvízi hal. Húsa fehér, rendkívül ízletes, fehérjében gazdag. Remek, könnyed nyári fogás készíthető belőle pillanatok alatt.
Hozzávalók: (4 főre)
- 1 kg branzino filé
- 100 ml olívaolaj (ebből 50 ml az öntethez)
- 100 g fekete olajbogyó
- 150 g feta sajt
- 4 db paradicsom
- 1 db kígyóuborka
- 2 fej lilahagyma
- 1 tk bazsalikom
- 1 db citrom
- Só
- Bors
A branzino elkészítése:
Először az öntetet készítjük el. Egy tálkában összekeverjük az olívaolajat egy fél citrom levével és a bazsalikommal. Egy órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
A paradicsomot, az uborkát és a hagymát apró kockákra vágjuk. Az olívabogyót felszeleteljük, és a többi zöldséghez keverjük. Kis kockákra vágjuk a feta sajtot és azt is hozzáadjuk.
Kivesszük az öntetet a hűtőből, a salátára öntjük, sózzuk, borsozzuk. Óvatosan elkeverjük, nehogy összetörjön a sajt. Két órára visszatesszük a hűtőbe.
A halat bedörzsöljük olívaolajjal és forró serpenyőben bőrrel lefelé kezdjük el sütni. 5-6 másodpercig lenyomjuk, hogy lapos maradjon. Mérsékeljük a lángot, pár perc alatt ropogósra sütjük a bőrét, sózzuk, megfordítjuk és megsütjük a másik oldalát is, ügyelve, hogy ne süssük túl, nehogy kiszáradjon!
A salátával együtt tálaljuk.#