A chutney-ban az a fantasztikus, hogy nagyon sokoldalúan felhasználható. Működik mártogatósként, húsok mellé szószként, de egy mutatós üvegben szép szalaggal átkötve még ajándéknak is tökéletes!
Hozzávalók 6 db 250 ml-es üveghez:
- 35 dkg salottahagyma
- 2,5 kg szilva
- 30 dkg barna cukor
- 50 ml balzsamecet
- 3 dkg friss gyömbér
- 50 g őrölt fahéj
- 50 g őrölt szegfűszeg
- 25 g őrölt fehér bors
- 30 g só
- 10 dkg kókuszzsír
A szilva chutney elkészítése:
- A salottahagymát tisztítsuk meg, vágjuk apróra, majd a kókuszzsíron kezdjük el pirítani. Amikor üveges lesz a hagyma, rátesszük a szilvákat.
- Reszeljük rá a gyömbért, majd mehet rá minden fűszerünk és ízesítőnk. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik, és el nem veszti a térfogata kb 60%-át. Ha homogénebb végeredményt szeretnénk, főzés közben egy botturmix segítségével pürésítsük.
- Ízlés szerint adhatunk hozzá frissen őrölt csilipaprikát, vagy ha igazán gourmék akarunk lenni, akkor 5 cl szilvapálinkát. Utóbbi esetében arra ügyeljünk, hogy az alkoholt égessük ki, mielőtt a szilvához adjuk.
- Ha készen vagyunk, sterilizált üvegekbe még forrón töltjük, és 2 napra száraz dunsztba helyezzük.