Nem nagyon tudok elképzelni olyan embert, aki nemet tudna mondani egy korrekt rakott burgonya láttán. Ennek a méltán népszerű ételnek is ezer verziója létezik, én most a klasszikus receptet hoztam.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg burgonya
- 750 ml tejszín
- 8 db tojás
- 20 dkg tejföl
- 40 dkg kolbász
- 20 dkg parmezán
- Vaj
- Só, bors
A rakott burgonya elkészítése:
- A burgonyát megtisztítjuk, majd fél cm vastag szeletekre vágjuk.
- A tojásokat 10 percig főzzük, öntsük le róluk a vizet, hűtsük ki, majd tisztítsuk meg, és szeleteljük fel.
- A kolbászt vágjuk tetszőleges vastagságú karikákra.
- Egy tepsit kenjünk ki vajjal, és a karikára vágott krumpli felét pakoljuk az edény aljára úgy, hogy fedjék egymást. Sózzuk, borsozzuk, helyezzük rá a kolbászkarikákat, a tojásszeleteket.
- Végül a burgonya másik felét. Ismét sózzuk, borsozzuk.
- Öntsük rá a tejszínnel kikevert tejfölt, és szórjuk meg reszelt parmezánnal.
- Helyezzük 150 fokra előmelegített sütőbe, és süssük kb. 1,5 órát, amíg meg nem puhul a burgonya. A sütés utolsó 10 percében emeljük a hőfokot 200 fokra, hogy megpiruljon a teteje.
Kovászos uborkával vagy uborkasalátával tálalva az igazi!